Elektrische VW Golf Blue-E-Motion

Bondskanselier Merken heeft in Berlijn het startschot gegeven voor het Nationaal Platform voor Elektrische Mobiliteit waar Audi en Volkswagen in deelnemen. De regering van onze oosterburen wil de ontwikkeling van e-mobiliteit stimuleren, al stelt het nog geen belastingvoordelen in.De elektrische Golf BlueMotion die als voorbeeld werd meegenomen zal in 2013 niet het eerste elektrische aanbod zijn. Iets eerder moet de ‘New Small Family’ auto Up! in elektrische versie verschijnen. Naast de Golf krijgt de Jetta voor de VS een elektroversie, en de ervan afgeleide Chinese variant Lavida. Volgens Winterkorn moet het elektrificeren van populaire modellen, de e-auto uit de hoek van rariteiten krijgen. In 2018 moet bij Volkswagen de e-auto marktleidend zijn als vervoer van de toekomst. Terwijl de Duitse regering pas voor 2020 het concrete doel stelt een miljoen e-auto’s op de weg te willen hebben.

Omdat het Blue-E-Motion-proefmodel er uitziet als een normale Golf ontstaat de valse indruk dat omschakelen op elektrische aandrijving niet moeilijk zou zijn. Volkswagen kiest voor conventionele wijzerinstrumenten in het aangepaste meterpaneel. Twee keer kijken, om op te merken dat de ‘toerenteller’ hier een vermogensmeter is, de ‘benzinemeter’ nu acculading aangeeft, en de ‘temperatuurmeter’ het resterend rijbereik.

De elektrische aandrijving past in zijn geheel in de standaard motorruimte. Veelbelovend is het maximum koppel van 270 Nm. Alleen nog even 26,5 kWh aan Li-ion-accu’s onderbrengen. Dat bleek wat lastiger. Die zitten onder de achterbank, waar eerst de brandstoftank lag, en in de middentunnel. De overblijvende cellen liggen onder de bagagevloer, plus een luchtkoeling om alles in het beste werktemperatuurbereik te houden. Daarvoor moest de laadvloer omhoog, wat maar 237 liter bagagevolume overlaat. Een verlies van 120 liter, dát merk je wel.

Voorlopig wordt nog geen prijsindicatie gegeven, ook altijd een pijnlijk punt voor elektrische aandrijving. Aanleiding is natuurlijk dat de complete Duitse auto-industrie al tijden de regering achtervolgt om subsidies voor elektrisch rijden in te voeren. Als die bekend zijn hoopt men een acceptabel prijskaartje te kunnen schrijven. Daarnaast dringt de industrie heftig aan op snelle opbouw van een oplaadpuntennetwerk. Vandaar het ‘platform’, om te zorgen dat e-auto’s, laadpalen en stimuleringsmaatregelen er tegelijk komen. Bovendien benadrukt de auto-industrie dat een serieuze deuk in de CO2-productie alleen geslagen kan worden als stroomopwekking uit hernieuwbare bronnen komt. Een handige nooduitgang, want daar hebben ze een punt. Weinig zinvol om grote en snelle investeringen van autobouwers te verlangen, als vervolgens voornamelijk ‘vuile’ stroom ter beschikking staat die weinig CO2-besparing oplevert.

Bron: AMT

top
home


Tell a friend!
Cartuning-guide.com
| Contact the webmaster | Disclaimer |