Alcoholslot
Nieuwste techniek tegen drank in het verkeer


Het alcoholslot heeft als doel het aantal bestuurders dat rijdt met teveel drank op terug te dringen. Op dit moment kan het slot alleen nog maar in opdracht worden geïnstalleerd omdat u gepakt bent met teveel alcohol in uw bloed terwijl u aan het rijden was. Er wordt serieus overwogen om het alcohol slot in de toekomst standaard bij auto's te gaan implementeren als wijze van startonderbreker.

De overheid heeft dit project het ASP genoemd dat staat voor Alcoholslotprogramma. Het wordt zowel voor beginnende als voor ervaren bestuurders gebruikt. Wordt u gepakt door de politie met teveel alcohol in uw lichaam en overschrijdt u de grens? Dan wordt u verplicht deel te nemen aan het ASP. Bij dit programma hoort ook een verplicht begeleidingsprogramma waar u de gevaren van alcohol in het verkeer nog eens haarfijn worden uitgelegd.alcoholslot


Met het alcohol slot wordt het starten van de auto voorkomen als de bestuurder heeft gedronken. Jaarlijks komen er naar schatting 200 personen in het verkeer om als gevolg van alcoholgebruik. Dit aantal slachtoffers zou eigenlijk 0 moeten zijn maar helaas denkt niet iedereen hier gelijk over anders zou niemand meer rijden met een slokje op.

Alcohollimieten voor alcoholslot

U moet meedoen aan het alcohol slot programma wanneer u wordt aangehouden met een alcoholpromillage dat hoger is dan:

  • Ervaren bestuurder (langer dan 5 jaar in bezit van rijbewijs) - 1,3 promille
  • Beginnende bestuurder - 1 promille
  • Ervaren bestuurder die opnieuw de fout in gaat (recidivist) - 0,8 promille
  • Beginnende bestuurder die opnieuw de fout in gaat - 0,5 promille

Wanneer u hoeveel alcohol in uw bloed heeft zitten is niet te zeggen. Dit verschilt per mens maar over het algemeen zou iedereen het toch eens moeten zijn en dat is dat we geen alcohol in het verkeer zouden moeten tolereren.Rijden auto met alcoholslot

Als u gepakt wordt door de politie met teveel alcohol op en u wilt toch, of moet toch, blijven autorijden dan zult u verplicht deel moeten nemen aan het ASP. Naast deze verplichting krijgt u ook nog een aantekening op uw rijbewijs. Dit houdt dan in dat u alleen in een auto mag rijden voorzien van alcoholslot. Een bromfiets of snorfiets mogen dan ook nog wel. Alle andere rijbewijzen die u mogelijk heeft (motor, vrachtwagen of bus) worden door deelname ongeldig verklaard. U wilt toch niet dat iemand met een vrachtwagen of passagiersbus met alcohol gaat rijden?

Er is geen personenauto waar het alcoholslot niet ingebouwd kan worden dus dat excuus kunt u in ieder geval niet aanvoeren. Daarnaast is het door iedereen te bedienen. Over de werking zo meteen meer.

LET OP: U moet het alcoholslot ook nog eens zelf betalen. Weet dus goed waar u kans op maakt alvorens u achter het stuur stapt met een slok teveel op.

Minimaal 2 jaar met alcoholslot

Denkt u, och dat doen we wel even, dat denkt de overheid dus niet. Als u aangeeft mee te willen werken aan het ASP dan zit u daar gelijk 2 jaar aan vast en kunt u ook nog vroegtijdig ermee stoppen. Er is ook geen vervroegde vrijlating vanwege goed gedrag maar het slot zit voor minimaal 2 jaar in uw auto. Het CBR registreert de gegevens van het alcoholslot.

Bent u na 2 jaar nog steeds van mening dat u geen fouten maakt of vindt u dat alcohol in het verkeer nog steeds moet kunnen dan krijgt u telkens een verlenging van 6 maanden. Het programma is er dan ook echt op gericht om u in te laten zien dat alcohol en verkeer echt niet samen gaan. Denkt u over de mogelijkheid om een ander te laten blazen? Zou ik maar niet doen. Als u fraudeert wordt u niet alleen uit het programma gezet maar wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard en mag u keurig netjes 5 jaar na dato opnieuw uw rijbewijs gaan halen en wordt u weer beginnend bestuurder. Denk daar maar eens goed over na alvorens u besluit te frauderen met het ASP.alcoholslot


De werking van het alcoholslot

Dit slot is heel slim. Niet alleen moet u blazen om de auto te kunnen starten ook krijgt u geregeld hertesten wat betekend dat u onder het rijden een signaal krijgt dat u weer moet blazen. Dit doet u natuurlijk niet onder het rijden maar op het parkeerterrein bij een benzinepomp of op een parkeerplaats. Om de auto te kunnen starten moet u eerst blazen. Blaast u minder dan 0,2 promille dan start de auto normaal. Blaast u over 0,2? Dan start de auto niet.

Iemand anders laten blazen om de auto gestart te krijgen heeft dus ook geen zin in verband met de kans op een hertest. Als u de hertest wel zelf blaast en vervolgens registreert het systeem dat u teveel heeft gedronken dan dient u het alcohol slot binnen 14 dagen uit te laten lezen. Doet u dit niet? Dan start de auto na die 14 dagen helemaal niet meer. Als bij het uitlezen blijkt dat u geweigerd heeft of toch teveel heeft geblazen dan volgen er automatisch sancties.

Passagiers laten blazen heeft ook geen zin. Het systeem is zo slim dat de warmte van de adem, het vochtgehalte en blaaskracht ook nog eens gemeten worden. Als deze waarden niet overeenkomen bent u dus aan het frauderen en volgen de eerder genoemde sancties.

Begeleidingsprogramma bij ASP

Al eerder gaven wij aan dat als u mee wilt doen aan het ASP dat u ook verplicht een begeleidingsprogramma moet volgen. Deze begeleiding bestaat uit groepssessies waarbij u adviezen krijgt om beter met alcohol om te gaan. Daarnaast wordt u ook nog eens op uw hart gedrukt geen motorvoertuig te gaan besturen als u alcohol gedronken heeft.

Doel van dit alles

Zoals al eerder aangegeven is dit het wapen van de overheid om alcoholgebruik in het verkeer sterkt terug te dringen. Dit alles om die 200 verkeersslachtoffers per jaar door drank terug te brengen naar een zo'n klein mogelijk getal.

Al met al heeft de overheid met dit alcoholslot een goede oplossing in handen. Redelijk fraude vrij en duidelijke consequenties zouden de mensen toch moeten laten inzien dat dit niet kan.

Gebruikte bronnen: Alcoholslot Rijksoverheid