De prestaties van uw auto verbeteren met chiptuning

Chiptuning is een fenomeen dat de laatste jaren aan populariteit lijkt te winnen. Toch zijn er nog altijd veel mensen die niet bekend zijn met chiptuning of niet precies weten wat het inhoudt.

Wat is chiptuning?

Motoren van auto’s worden vandaag de dag aangestuurd door een Electronic Control Unit (ECU). Deze ECU regelt, aan de hand van software die door de autofabrikant is ontworpen, onder andere het inspuiten van de brandstof, de turbodruk en de ontsteking. Chiptuning is het beïnvloeden van de ECU, om zo het vermogen en koppel te verhogen en/of het verbruik te verlagen.

Interne chiptuning

Onder interne chiptuning verstaan we het aanpassen van de software die de ECU gebruikt door deze up te daten of een chip te vervangen. Vooral het updaten van de software is erg eenvoudig en hierbij hoeven geen extra onderdelen te worden geplaatst of vervangen. Als er een chip wordt vervangen, dan moet deze uiteraard wel worden vastgesoldeerd.

Interne chiptuning wordt tegenwoordig echter steeds minder vaak toegepast, doordat de beveiliging op de ECU en hardware sterk is verbeterd en een simpele update tijdens een beurt het tunen bovendien ongedaan kan maken.

Externe chiptuning

Bij externe chiptuning wordt er een extra component tussen de ECU en de brandstofpomp geplaatst. Dit extra onderdeel zal de signalen manipuleren die naar de ECU worden gestuurd en veranderen, zodat de werking van de ECU kan worden beïnvloed. Zo kan het leiden tot dezelfde verbeteringen als interne chiptuning, maar het heeft enkele andere voordelen.

Externe chiptuning kan eenvoudig worden uitgeschakeld en zelfs verwijderd, bijvoorbeeld als de auto een beurt nodig heeft of bij een APK keuring. De auto zal dus voldoen aan de emissienormen en de fabrieksgarantie blijft op deze manier ook behouden. De externe modules kunnen bovendien vaak in verschillende auto’s worden gebruikt, dus bij aanschaf van een nieuwe auto kan de module gewoon worden overgezet (indien opnieuw ingesteld).

In het verleden werd externe chiptuning vooral uitgevoerd met een zogenaamde powerbox. Deze vorm is echter weinig dynamisch en de powerbox heeft weinig “denkvermogen”. De signalen die naar de ECU worden gestuurd worden aanpast, maar er wordt weinig rekening gehouden met andere parameters.

Tegenwoordig gebruikt men vooral externe chiptuning met behulp van een tuning computer. Dit is een nieuwe, dynamische vorm van chiptuning die werkt met behulp van high tech apparatuur. Er wordt een minicomputer in de auto geplaatst die de signalen naar de ECU aanpast. De computer zal rekening houden met de omstandigheden en zo op elk moment de juiste signalen naar de ECU sturen.

Aandachtspunten en eventuele nadelige gevolgen

Chiptuning heeft niet altijd enkel positieve effecten, er kunnen soms ook negatieve effecten optreden. Er zijn bovendien een aantal zaken waar je aandacht aan moet besteden. Als de auto niet correct wordt getuned, dan kan het verbruik bijvoorbeeld toenemen. In dit geval kan het dus leiden tot hogere brandstofrekeningen of zelfs tot problemen bij APK keuringen, waarbij de emissie wordt getest. Bij externe chiptuning bestaat is dit een kleiner probleem, omdat de tuning module eenvoudig kan worden uitgeschakeld en verwijderd. Onjuist tunen kan tevens leiden tot snellere slijtage van de motor en onderdelen in het motorsysteem. Deze problemen kunnen worden verergerd als de auto vóór het tunen niet in goede staat is.

Een ander aandachtspunt is de autoverzekering. Als het vermogen en koppel van de auto zijn toegenomen, dan is het mogelijk dat je autoverzekering moet worden gewijzigd. Raadpleeg dus je verzekeringsmaatschappij en stel ze op de hoogte van de wijziging, anders zou het in geval van een ongeval kunnen leiden tot grote problemen. Als je een leaseauto hebt, dan is het mogelijk dat de maandelijkse bijdrage ook wordt verhoogd door het uitvoeren van chiptuning.

Uit de bovenstaande tekst blijkt dat je dus niet zomaar kan overgaan tot chiptuning en dat het belangrijk is dat chiptuning wordt uitgevoerd door specialisten die de ins en outs van je auto kennen.

De juiste aanbieder selecteren

Als je je auto wilt laten chiptunen, zorg er dan voor dat je een goede en betrouwbare chiptuner zoekt. Er zijn tegenwoordig veel aanbieders van chiptuning te vinden. Het is zeer belangrijk om een specialistisch bedrijf te selecteren dat veel ervaring heeft met het tunen van jouw type auto.

Specialistische bedrijven geven ook duidelijke en eerlijke cijfers, zodat je weet wat je kunt verwachten en ze zullen je auto na het chiptunen op de rollerbank testen, zodat je de resultaten met eigen ogen kunt bekijken.

In sommige gevallen kan de officiële autodealer de chips tunen, dit is vaak de beste optie. De officiële dealers weten alles van de desbetreffende auto en zij kunnen de auto op een verantwoordelijke wijze juist afstemmen. In dit geval blijft de garantie, bij zowel interne als externe chiptuning, meestal behouden.

Officiële dealers kunnen je soms ook doorverwijzen naar andere tuners. Enkele bekende aanbieders van chiptuning zijn bijvoorbeeld RICA Engineering, JD Engineering, Beek Auto Racing, Ventura Tuning, VTune en ATM chiptuning. Probeer online aanbevelingen en referenties te vinden en zoek de beste aanbieder die bij je auto past.

Door: Jeroen van Ham

home


Tell a friend!


© 2004 - 2011 Cartuning-guide.com
| Contact the webmaster | Disclaimer |