Een schoon milieu dankzij ....

Als er uitgezocht moet worden welke auto het schoonst rijdt, dan is die vraag gemakkelijk te beantwoorden door energielabels, euronormen en CO2 prestaties tegen elkaar af te wegen die ons gegeven worden via de meest bekende media. Hoe zit dat dan bij de productie van auto's?

Om vast te kunnen stellen welk automerk het milieu het minst benadeeld moeten er wel eerst een aantal dingen vastgesteld worden. Hoeveel ton CO2 is even schadelijk voor de planeet als een ton NOx? En is 100 kg SOx nog schadelijker of juist niet?Onderzoekers van de universiteiten van Marseille, Berlijn en Belfast besloten het een paar jaar geleden over een heel andere boeg te gooien. Ze bekeken vervuiling als een investering. En ze vergeleken die investering met het alternatief: de vervuiling laten produceren door een andere autofabrikant.

Net als twee jaar geleden geldt ook nu nog dat Toyota de meeste duurzame waarde creëert. Wie veel vervuiling voor zijn auto-euro’s wil, is nog steeds veruit het best af met een product van GM. Als het milieu mocht kiezen, zou het echt nooit de CO2, NOx, SOx of het vaste afval door GM laten uitstoten. Ter illustratie: met GM’s SOx-emissie over 2007 zou de gemiddelde autofabrikant 28,4 miljard euro meer waarde creëren dan GM doet. “Dit is het allerslechtste resultaat uit de gehele periode van 1999 tot en met 2007”, stellen de onderzoekers droevig vast. Toch staat er tussen alle cijfers in het 61 pagina’s dikke onderzoeksrapport ook één lichtpuntje voor GM: de veelgeplaagde autoreus produceert minder bedrijfsongevallen per euro dan gemiddeld.

En verder: Daimler zit in de lift sinds het afscheid van Chrysler. Ford scoort slecht, maar heeft in 2007 de weg omhoog gevonden. De Aziatische merken doen het redelijk goed, hoewel Nissan aan een vrije val bezig is. Over Daihatsu waren in 2006 en 2007 onvoldoende gegevens beschikbaar. Bij Renault, PSA en Fiat is veel ruimte voor verbetering.

top
home


Tell a friend!
Cartuning-guide.com
| Contact the webmaster | Disclaimer |