admin

De officiele naam voor een turbo charger is uitlaatgasturbo.

De geschiedenis van de uitlaatgasturbo is al zo oud als de verbrandingsmotor. Al in 1885 en 1896 onderzochten Gottlieb Daimler en Rudolf Diesel de mogelijkheden om het vermogen te verhogen. En het brandstofverbruik te verminderen door samengeperste lucht in te brengen. In 1925 was de Zwitser Alfred J. Buchi de eerste die er succes mee boekte en kreeg daardoor een vermogenswinst van 40%, en de turbo charger werd dan ook officiëel geintroduceerd in de auto-industie.

In 1962 werd de turbocharger als eerste in de Chevrolet Corvair Monza en Oldsmobile Jetfire op de Amerikaanse markt geïntroduceerd en zo snel als ze op de markt kwamen, gingen ze ook weer omdat ze niet betrouwbaar waren. 

In 1973, na de eerste oliecrisis, werd de eerste uitlaatgasturbo geaccepteerd op commerciële motoren, (trucks). Tot die tijd wogen de hoge investeringskosten en de besparing op het brandstofverbruik niet tegen elkaar op. In de jaren 70 toen de uitlaatgasturbo zijn intrede deed in de autosport, werd de turbomotor in de personenauto erg populair. Ondanks dat deze motoren een aanzienlijke vermogenswinst boekten verdween dit fenomeen na een paar jaar weer van de markt omdat het zeker niet economisch in het gebruik was.

Voor meer informatie over turbo chargers surf naar Turboworld.nl

De echte doorbraak in personenauto,s kwam in 1978. Met de introductie van de Mercedes Benz 300 sd gevolgd door de VW Golf TD in 1981. Met de komst van de uitlaatgasturbo in de personen wagens met diesel motoren bereikte een diesel motor bijna net zo veel vermogen als een benzine motor zonder uitlaatgasturbo en de uitstoot van schadelijke stoffen werd aanzienlijk verminderd.

Vandaag de dag wordt een turbo charger op een benzine motor niet alleen meer gemonteerd om vermogenswinst te boeken maar ook om het brandstof verbruik omlaag te brengen en de schadelijke uitstoot (CO2) te verminderen. 

De uitlaatgasturbo zit gemonteerd op het uitlaat-spruitstuk. De uitlaatgassen die geproduceerd worden door de motor komen via het turbinehuis de uitlaatgasturbo binnen en drijven het turbinewiel aan waardoor deze gaat draaien. De uitlaatgassen die gebruikt worden om het turbinewiel aan te drijven blijven in het turbinehuis en worden direct weer afgevoerd naar het uitlaatsysteem wat ook aan de uitlaatgaturbo gemonteerd zit.

Aan het turbinewiel zit een as en aan die as zit het compressor wiel gemonteerd. Doordat het turbinewiel draait als de motor loopt draait het compressor wiel automatisch ook. Het compressor wiel is zo ontworpen dat als het draait er lucht vanuit het luchtfilter wordt aangezogen. Deze lucht wordt in het compressor huis gecomprimeerd en naar het inlaat-spruitstuk gevoerd.

Het compressorwiel zit over de as heen geschoven gemonteerd en wordt d.m.v. een borgmoer vastgezet. Tussen de as en het compressor wiel zitten nog een aantal onderdelen gemonteerd die elk ook weer een eigen functie hebben deze onderdelen incl. de as en het compressorwiel worden ook wel de rotor genoemd.

Al deze onderdelen moeten ook gesmeerd worden.

Deze onderdelen worden gesmeerd door de motorolie die vanaf de oliepomp in de motor naar de turbo charger gestuurd wordt. Deze olie wordt er onder druk ingespoten, smeert alles wat het smeren moet en komt daarna in een soort vergaarbakje terecht waar het zijn normale viscositeit terug krijgt en vervolgens drukloos weer terug in het carter van de motor komt.

De komplete rotor zit gemonteerd in het lagerhuis deze wordt gemonteerd tussen de olieaanvoer- en de olieafvoerleiding. Sinds midden jaren 90 wordt op veel motoren een VNT turbocharger gemonteerd, (Variabele Nozzle Turbocharger), hierbij wordt in het turbinehuis gebruik gemaakt van variabele geometrie.

Door het veranderen van de stand van de vanen die aan de nozzle-ring gemonteerd zitten wordt de stroom van de uitlaatgassen veranderd. Waardoor deze uitlaatgasturbo zowel op een laag motor toerental als op een hoog motor toerental door middel van het verhogen van de druk zorgt voor een maximaal koppel.

Met alleen een turbo charger ben je er niet. Meestal zul je een intercooler moeten plaatsen. Die zorgt er voor dat de inlaatlucht extra gekoeld wordt. Al met al heb je dan zomaar een toename van 10% a 20% op je vermogen en koppel. Het inbouwen van een turbocharger is geen doe-het-zelf klusje. De voordelen zijn dat je veel vermogens- en koppelwinst behaalt en ook nog eens brandstof bespaart.

Een compressor of ook ‘blower’ of ‘super charger’ genoemd, bij VW noemen ze het G-lader wordt aangedreven door de krukas, dus iedere keer als je het gaspedaal intrapt doet de compressor mee. Een compressor vraagt iets vermogen van je motor maar je krijgt de power dubbel en dwars terug.

Een compressor vraagt meer ruimte dan een turbo charger, dus moet je eerst wel kijken als er ruimte is onder de kap. De G-lader heeft één luchtinlaat en één luchtuitlaat. De lucht wordt aangevoerd door het luchtfilterhuis, gaat dan naar de G-Lader en wordt daar gecompri- meerd tot (standaard) ca 0,7 bar.

Een G-Lader is van binnen een dubbel spiraalvormige kamer. (slakkenhuis) De aangevoerde lucht die in de linker buitenste spiraalvormige kamer van de G-Lader aankomt wordt door de (magnesium) luchtverdringer dmv een excentrische beweging, door de rechter buitenste spiraalvormige kamer afgevoerd naar de intercooler.

Door de luchtcompressie wordt deze lucht verwarmd, daarom gaat deze lucht door een zgn. intercooler die de warme lucht die ca. 110 graden is, afkoelt tot ca. 65 graden. Hierna wordt deze afgekoelde lucht naar het inlaatspruitstuk geperst. Hoe groter de inhoud van de intercooler is, des te beter wordt de warme lucht afgekoeld.

Voor revisie en informatie over de G-lader, surf naar mrglader.nl,
die is gespecialiseerd in het revisie en tunen van je G-lader.

Voor de bescherming van je motor en de turbo charger is een timer noodzakelijk. Na lang hard gereden te hebben is het direct uitzetten van de motor niet goed voor de uitlaatgasturbo. Hij krijgt hierdoor geen smering meer wat ten koste gaat van de levensduur. Een timer zorgt ervoor dat je motor afhankelijk van de belasting door blijft draaien zonder dat je erbij hoeft te blijven.

Op zoek naar meer informatie over een turbocharger of wil je een nieuwe of een gereviseerde uitlaatgas turbo in laten bouwen? Surf dan naar Turboworld.nl.