winterbanden wel of niet verplicht?

Nu de wintertijd echt weer is aangebroken ontstaan er veel vragen over het feit of de winterbanden nu wel of niet verplicht moeten worden. Dankzij het weer staat ook de winterband weer volop in de belangstelling en heeft er zelfs een ware run op de banden plaatsgevonden.

Winterbanden een gevaar of een genot


In ons land zijn winterbanden (nog) niet verplicht, evenals in België en Polen. In Frankrijk, Zwitserland, Italië en Tjechië zijn winterbanden verplicht bij een verkeersbord dat dit aangeeft. Maar ook als een bord ontbreekt, kan bij een aanrijding schuld worden toegewezen als de auto niet met winterbanden is uitgerust.

In Luxemburg, Oostenrijk en Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. De vraag is natuurlijk wat de definitie is van winterse omstandigheden. Recent werden in Duitsland boetes onwettig verklaard, die uitgeschreven waren aan automobilisten die niet op winterbanden reden. De rechter vond de definities van winterse omstandigheden en winterbanden gebrekkig. De Duitse minister van Verkeer wil nog deze maand duidelijkheid verschaffen over de winterbandenplicht in Duitsland. Het zal dan ongetwijfeld solide in de wet verankerd worden.

Gezien de grote onduidelijkheid die al in het buitenland heerst zou ook verwacht kunnen worden dat dit in Nederland op gaat treden. Ook de profieldiepte is een punt waar de meningen nogal over verdeeld zijn helemaal in verschillende landen. Zegt het ene land dat 3 mm de minimale diepte is zegt een ander wel 5 mm dus wie heeft er nou gelijk?

Hoogtijd om daar duidelijk in te verschaffen met name voor de inwoners van de verschillende landen. Een Europese wetgeving op dat gebied zou absoluut kunnen helpen maar wellicht is er nog een andere oplossing die nog beter blijkt te zijn.

Bron: AMT.nl

top
home


Tell a friend!
Cartuning-guide.com
| Contact the webmaster | Disclaimer |