admin

Dagrijverlichting

De EU wil dat alle nieuwe auto’s vanaf 2011 verlichting voeren. De aparte verlichting aan de voorkant van de auto is niet zo fel als de gewone verlichting, maar het moet de auto wel zichtbaarder maken. Het voeren van deze verlichting kan tot 2000 verkeersdoden per jaar schelen. Nu vallen er jaarlijks ruim 40.000 verkeersdoden te betreuren op de Europese wegen.

Deze verplichting gaat anderhalf jaar later ook in voor nieuw verkochte vrachtauto’s en autobussen. De EU heeft met deze plicht om dagrijverlichting te voeren al ingestemd in een comité van de VN in Genève, meldt de Duitse krant Die Welt vrijdag 18-01-08.Voor huidige autobezitters verandert er niets.

Zij hoeven geen speciaal licht in te bouwen. Wel kunnen EU-landen zelf eigen regels invoeren voor het voeren van dagverlichting. Zo zijn in Zweden alle automobilisten verplicht om altijd het licht aan te hebben. Mogelijk komt ook Duitsland met een eigen verplichting boor het voeren van dagverlichting.

Onder deskundigen is het voeren van licht overdag omstreden. Volgens hen kan het zin hebben ‘s winters in de donkere bossen van Zweden, maar is het nutteloos in het zonnige Zuid-Europa.

Oostenrijk heeft begin dit jaar de plicht voor het voeren daglicht opgeheven. De reden was het gestegen aantal ongelukken in 2007. Door het voeren van dagrijverlichting waren de auto’s wel beter zichtbaar, maar fietsers en motorrijders echter minder.