admin

Xenon koplampen hebben een veel grotere lichtopbrengst dan een gewone autolamp, ook de bermverlichting is een stuk beter. Hierdoor is het veel veiliger rijden in het donker en kunnen verkeersborden veel beter en eerder worden gezien. Dat mag ook wel, want het inbouwen van xenon kost zo’n 350 euro, waar gewone lampen al te krijgen zijn vanaf 13 euro.

Al sinds een paar jaar zijn xenon koplampen een steeds vertrouwder beeld op de weg. De blauw witte lampen zitten vooral in de wat duurdere auto’s en moeten een veel betere verlichting van de weg opleveren. Maar tegenwoordig kan je ook steeds makkelijker xenon in laten bouwen. Dagblad van het Noorden testte een drietal koplampen.

In een auto zijn zowel standaard lampen als een setje namaak xenon gemonteerd, waarna de auto werd omgebouwd voor de echte xenon. Het was, zoals verwacht de grote winnaar. Opvallend was wel dat de lichtopbrengst van de namaak xenon minder was dan die van de standaard verlichting. De bermverlichting was echter wel beter. Xenon blijkt een zeer veilige verlichting te zijn, waarbij je ver vooruit kunt kijken en ook een brede lichtstraal hebt.

Ga je xenon aanschaffen, koop dan een goede set. Er worden veel goedkope sets aangeboden, veelal niet betrouwbare systemen, bij de goedkopere koplampen word beweerd dat ze wel 3000 uur meegaan, maar meestal is dat in de praktijk niet meer dan 300 uur. Koop altijd goed verpakte xenon koplampen, waarbij ze niet kunnen beschadigen. Let op de bedrading, die moet goed zijn want dit systeem werkt met 20.000 Volt.

Bron: www.dvhn.nl