admin

Het zijn dure tijden en de kans is meer dan aanwezig dat dit nog wel even blijft duren. Of het nu gaat om boodschappen, gas en elektriciteit of een nieuwe auto, de prijzen lijken iedere week hoger te zijn. Nu zijn er wat compensaties vanuit de overheid, maar voor veel mensen is dat niet genoeg om op een normale manier rond te komen. Zelf kan je ook een steentje bijdragen, door te besparen. Dat kan ook op je autoverzekering, en wel op deze manieren.

1. Overstappen naar een goedkopere verzekeraar

Bij vrijwel alle verzekeraars sluit je een contract af met een looptijd van een jaar. De opzegtermijn is daarna een maand. Dat geeft jou de kans om bij een andere aanbieder je autoverzekering af te sluiten. Misschien kan je verzekering wel een stuk goedkoper. De besparing kan behoorlijk zijn. Gemiddeld gaat het om een verlaging van de premie met 20 procent. Op jaarbasis gaat dat om een flink bedrag.

2. Een andere verzekering

Het is lang niet altijd nodig om over te stappen als je wilt besparen op je autoverzekering. Je kunt het type verzekering ook aanpassen. Stel dat je auto WA + beperkt casco verzekerd is. Dat is een prima verzekering, waarbij behalve schade aan andere voertuigen, ook onder meer stormschade en schade door overstekende dieren wordt vergoed. Als je auto echter op leeftijd begint te raken, zeg maar ouder dan 10 jaar, is het niet meer rendabel om schades aan je eigen auto vergoed te krijgen. Dan is een WA verzekering een betere optie.

Hetzelfde geldt voor all risk. Als je auto niet meer zo nieuw is, kan je beter voor WA + beperkt casco kiezen. Dat scheelt je op jaarbasis misschien wel honderden euro’s.

3. Hoger eigen risico

Door je eigen risico omhoog te doen, gaat je premie omlaag. Dit is wel riskant. Als je een keer schade hebt, en je hebt net je eigen risico van 150 euro verhoogd naar 350 euro, dan betaal je meer mee aan de reparatie. Je premievoordeel is dan meteen weg. Als je redelijk zeker weet dat je nooit schade rijdt, is het verhogen van het eigen risico een goede optie.

4. Verzekeringen combineren

Pakketten zijn goedkoper dan losse artikelen. Dat geldt in winkels, en is in de verzekeringswereld niet anders. Als je de autoverzekering kunt onderbrengen bij je woonhuisverzekering en bijvoorbeeld je rechtsbijstandsverzekering, gaat de premie iets omlaag. Niet met tientallen euro’s per maand, maar iedere besparing is meegenomen.

5. Wees kritisch op kleine schades

Een autoverzekering heb je om schades te claimen. Het claimen van de schade heeft wel gevolgen voor je schadevrije jaren, en daarmee voor de hoogte van je premie. Als je twee dagen na de aankoop van je Ferrari kleine schade oploopt, ga je die natuurlijk claimen. Geen discussie. Maar als je in een wat oudere auto rijdt, is het slim om niet alle kleine schades in te dienen. Het is goedkoper om je schadevrije jaren te behouden.