admin

Dakkoffer – skibox – bagagebox.

Als je op vakantie gaat, dan wil je altijd meer bagage meenemen dan in de auto past. Ruimtegebrek in de auto wordt vaak als argument voor een ski-box gebruikt. Vooral vrouwen zeggen dat ze niet alles mee kunnen nemen door het ruimtegebrek. Wat is de oplossing? Het antwoord op ruimtegebrek is de dakkoffer. Een skibox of bagagebox is favoriet bij de mannen, terwijl meer vrouwen liever voor een aanhangwagentje blijken te kiezen.

 

 

 

 

 

Het valt wel mee gelukkig, maar er waren tijden dat iedereen van alles op het dak van de auto bond: variërende van een surfplank tot en met het bekende oranje zeil met daaronder vakantiespullen en dit bevestigd met een spanband. Niet alleen is het spannend of de zaak er op blijft zitten met een snelheid boven de 100 km/h; je wilt al helemaal niet weten wat er met de lading gebeurt als je in een kop-staart botsing terecht komt. Een dakkoffer, skibox of bagagebox is daarom wel net zo veilig. 

Zo’n aanrijding zelf kan relatief onschuldig zijn, maar je daklading wordt vervolgens een dodelijk projectiel. Dit is weer een reden om vooral te kiezen voor een goedgekeurde dakkoffer, skibox of bagagebox. Laat je goed informeren in de winkel. Voor dwarsdragers bestaat tegenwoordig een Europese norm ‘city crash test’: een botsproef voor dakdragers. Dwarsdragers zijn tegenwoordig veelal merkgebonden. 

Bij een dakkoffer is er onderscheid tussen een skibox en bagagebox.
Een ski-box is een handige oplossing en biedt plaats aan de ski’s, skistokken en schoenen voor het vervoer van en naar de skipiste. De grootste ski-box kan plaats bieden aan maximaal 8 ski-uitrustingen. Hou wel in de gaten dat de maximale belasting van het dak niet overschreden wordt. Je kunt de box natuurlijk ook altijd nog gebruiken voor andere bagage. De vorm van een ski-box is meestal vrij lang en smal.

Op zoek naar een dakkoffer, skibox of bagagebox?
Surf naar Halfords voor snelle levering!
Klik voor meer informatie.


De bagagebox wordt vooral gebruikt voor de vakanties. Veel mensen hebben de ervaring dat de bagageruimte van de gemiddelde auto, in de vakantie al gauw te klein is. Het gebruik van een dergelijke box levert je direct extra opbergruimte op. De vorm van een bagagebox is over het algemeen vierkant.Het rijden met een dakkoffer (skibox, bagagebox).

Veel auto’s zijn voorzien van een dakreling, zodat overtollige bagage op het dak kan. Houd er trouwens rekening mee dat je nog wel dwarsdragers nodig hebt als er een dakreling op je auto zit. En de stroomlijn wordt behoorlijk verstoord door een dergelijke koffer of (in mindere mate!) een ski-box. Eigenlijk is een ski-box altijd te verkiezen boven een bagagebox. 

Vuistregel: Neem je allen maar bagage mee die nergens smaller zijn dan zo’n 65 cm, dan kies je een dakkoffer. Een andere reden om een bagagebox (die dus veel ‘vierkanter’ is dan een skibox) te nemen, zou kunnen zijn dat bij sommige drie- of vijfdeursmodellen de achterklep niet ver genoeg meer opent, doordat een ski-box nogal lang is. Vanwege de betere aërodynamica zou je altijd moeten kiezen voor een ski-box, waar qua gewicht net zoveel lading in kan als in een dakkoffer. Maar hou wel rekening met een verhoogd brandstofverbruik. Afhankelijk van de grootte van een dergelijke koffer kan het extra verbruik oplopen met 10 tot 15%.

 

 

 

 

 

 

 

De keuze voor de juiste dakkoffer is mede afhankelijk van het type auto.

Veel koffers kun je alleen maar openen vanaf de zijkant. Er zijn ook koffers die je zowel aan de achterkant als aan de zijkant kunt openen. Het grote voordeel van een skibox die aan de zijkant te openen is de grotere opening. Deze manier maakt het beladen van de dakkoffer een stuk makkelijker. Verreweg de meeste koffers zijn met een sleutel af te sluiten.

Hou rekening met de hoogte van je auto wanneer je een parkeergarage binnenrijdt. Voor het opbergen van je dakkoffer zijn er speciale accessoires verkrijgbaar. Hiermee kun je de skibox aan het plafond of aan een muur ophangen en neemt hij weinig ruimte in beslag. Zoek, vergelijk prijzen en bestel de goedkoopste dakkoffer, bagagebox of skibox via kieskeurig.nl. Op de site worden diverse merken vergeleken zoals Thule, Hapro etc.