admin

Ultieme voertuigbeheersing, dat is waar het om draait bij een slipcursus, racecursus en driftcursus.

Het zal bij zo’n eerste slippartij misschien even schrikken zijn, maar als je nu het slipgedrag van je auto leert kennen kun je straks daadkrachtig reageren als het echt mis dreigt te gaan. Tijdens de anti slipcursus maak je kennis met het rijden op glad wegdek en het maken van een noodstop. Je leert hoe belangrijk het is om niet gelijk te remmen en te sturen.

De slip cursus wordt gegeven in een auto van het terrein. Je leert herkennen onder welke omstandig- heden de auto gaat slippen en hoe je hier op moet anticiperen. Voor de anti slipcursus krijg je eerst een korte theorieles waarbij je wordt uitgelegd:

  • Hoe een goede zithouding aan te nemen, stuurtechniek en gebruik autogordel.
  • Het verschil tussen grip en slip.
  • Correctie van onder- en overstuur op een glad wegdek.
  • Rem- en uitwijkoefeningen op een nat alswel een droog wegdek. Met en zonder ABS.
  • Tijdens een anti slipcursus leer je wanneer bestaat er gevaar voor slippen.
  • Remmen en uitwijken waarbij je reactiesnelheid aangescherpt wordt
  • Je leert tijdens de cursus, hoe je een slip kan voorkomen.
  • Hoe corrigeer je een slip.
  • Slalom- en uitwijkoefening.

Een keer in een Porsche – Ferrari – Lamborghini
of Lotus rijden? Surf naar Trafficcontrol.nl

Een anti slipcursus begint met een theorieles, waarin de oefeningen worden uitgelegd. Vervolgens ga je samen met twee andere cursisten in een slip auto de baan op om de oefeningen in praktijk uit te voeren. Aan het einde van de cursus heb je dus geleerd hoe het stuurkarakter van een auto is, hoe je meer controle over een auto krijgt, hoe je moet slippen en hoe je een slip moet voorkomen en meer. Dit komt vooral van pas bij een plotseling afwijkende stroefheid van het wegdek.


Heel wat anders dan een anti slipcursus is de racecursus:

Op het TT-circuit van Assen of op het circuit van Zandvoort wordt door meerdere racescholen een racecursus gegeven. Hiervoor ben je je eigen auto nodig voorzien van goede banden, uitlaat, goede remmen en een helm. Voor zo’n racecursus is het verstandig een goedkope (sloop) auto met achterwielaandrijving te gebruiken. In een racecursus komen zaken aan de orde als volgt, anti-slip training, optimaal remmen, bochtentechniek, het in- en uitsturen van bochten volgens de ideale lijn, “Heel and toe” rem- en terugschakel technieken.

Op zo,n middag rij je zomaar een afstand van 200 km. Naarmate de racecursus vordert, worden de onderdelen spannender je gaat leren sprinten, tegenstanders uitremmen en inhalen. Tijdens de theorielessen hoor je anders dan bij een slipcursus meer over racetechnieken en reglementen. Je leert de auto beheersen onder hoge druk en extreme omstandig- heden. Je leert driften en het beheersen van onder- en overstuur. Over het algemeen slaagt bijna iedereen voor het examen van de KNAF. Zoek je meer informatie over een slipcursus of racecursus, surf dan naar Raceschool.nl. 


Nog spectaculairder dan een anti slip cursus is de driftcursus.

Ga je het liefst dwars door de bocht dan ben je gebaat bij een driftcursus. Gedurende een driftcursus leer je dwars gaan en vervolgens je auto dwars en al driftend gecontroleerd de bochten door sturen. Als je zo je auto kunt beheersen geeft dit een fantastisch gevoel. Een driftcursus volgen gaat het best anders dan bij een slip cursus met een achterwielaangedreven auto, maar met een voorwielaangedreven, een goede handrem en goede remmen gaat het ook heel goed. Wil je een driftcursus volgen? Een extra set achterbanden meenemen kan geen kwaad.

Driften lijkt erg eenvoudig, het lijkt wat op powersliding maar het is iets complexer.

Een driftcursus is een must voor iedere bestuurder die zijn auto met hoge snelheid (driftend) wil beheersen. Surf eens naar www.driftingstreet.com voor tekst en uitleg over verschillende drift technieken, hier worden verschillende technieken uitgelegd zoals het Heel Toe Shifting, Braking Drift, Long Slide Driften, Shift Lock Drift etc. Een driftcursus is hoogst amusant en leerzaam.

Wanneer je na het volgen van een anti slipcursus, racecursus of een driftcursus de auto volledig onder controle hebt, kun je gaan racen, maar doe dat niet op de openbare weg want dat wordt een duur grapje. Zie pagina verkeersboetes. 

Wil je eens een racecursus, of een driftcursus proberen, surf dan naar raceschool.nl. Ik kan een ieder een rijvaardigheidstraining en anti slipcursus aanraden. Vooral aan degenen die denken dat ze elke situatie aan het stuur onder controle hebben. Niets is gevaarlijker dan dat!!