admin

Autoradio kopen?

Waar moet je op letten als je de goedkoopste of de beste auto radio wilt kopen. Waar luister je het meest naar muziek. Voor de meesten is dat in de auto. Welke muziek luister je veel en wat is je persoonlijke smaak natuurlijk.

Hou je van een overheersende, keiharde of diepe bass, of heb je liever natuurgetrouwe klanken? Om te beginnen kun je in elk geval een goede basis-set plaatsen met een degelijke headunit, versterker, composet en een subwoofer. Het kopen van een autoradio begint allemaal met een headunit, de keuze die je maakt voor een auto radio hangt af van de volgende zaken: 

 • Bediening van de autoradio
 • Uiterlijk.
 • Diefstalpreventie.
 • Budget
 • Aantal line-outs.
 • Aansluitmogelijkheid carkit.
 • MP3
 • Uitgangsvermogen van de auto radio.
 • DSP: Digital Sound Processor zet het analoge signaal in je autoradio om in een digitaal signaal.

Voor wie veel muziek download is het praktisch om deze muziek op de autoradio te kunnen beluisteren.

Er zijn steeds meer auto radio’s in staat om mp3-bestanden af te spelen. Bij praktisch alle systemen die momenteel te koop zijn is dat al zo. De prijzen lopen uiteen van zo’n 50 euro tot over de 1000 euro.

Vrijwel alle auto radio’s spelen de mp3-bestanden af vanaf een cd of dvd. Een cd is een goedkoop opslagmedium met een grote opslagcapaciteit, op één mp3-cd kun je 12 cd’s kwijt. 

Multi-CD control

Een aantal autoradio’s zijn voorzien van multi-CD control. Dit houdt in dat je vanaf je auto radio een CD-wisselaar of minidisc-wisselaar kunt aansturen. Deze voorziening is vooral geschikt voor mensen die veel CD’s of MD’s luisteren in hun auto en niet steeds handmatig de CD’s willen verwisselen.

Vandaag de dag is dezelfde techniek ook terug te vinden in bepaalde radio’s voor mp3-cd of dvd wisselaars om zo nog langer van uw favoriete muziek te kunnen genieten 

Display kleur.
Een aantal nieuwe auto’s heeft alle binnenverlichting in 1 kleur. Een veel voorkomende kleur is blauw, alle dashboard verlichting heeft dan dezelfde kleur. autoradio fabrikanten hebben hier rekening mee gehouden en brengen een aantal auto radio modellen uit met verschillende kleuren verlichting. Op deze manier integreer je hem perfect in het interieur.

Met de radio’s van tegenwoordig is het zelfs mogelijk om nog verder te gaan en de kleur van de afzonderlijke knoppen, de achtergrond kleur, de displaykleur en de binnenkleur te wijzigen. De techniek gaat steeds verder.

Een belangrijk punt is het uiterlijk van een auto radio.
Er zijn immers zoveel modellen op de markt dat er meestal wel een model is dat voldoet aan je specifieke wensen. Het is dan belangrijk om te kijken of het uiterlijk van de autoradio past bij het autointerieur. Wanneer je bijvoorbeeld houten accenten hebt in je auto dan kun je overwegen om een auto radio aan te schaffen waarin deze accenten ook zijn verwerkt. Heeft je auto veel chroom of aluminium in het interieur dan zijn er speciale autoradio’s leverbaar die hier perfect op aansluiten. 

technische termen:

 • HU: Head Unit (Autoradio)
 • Pre out: voorversterker uitgangen
 • Aux in: auxillary. Een aux is een extra ingang waar je bijv. een ipod of de audio uitgang van een laptop kunt aansluiten
 • RCA kabel: andere naam voor een signaal kabel waarmee je een versterker op een auto radio kunt aansluiten
 • Remote: schakeldraad waarmee de versterker tegelijk aan en uit gezet wordt met de autoradio
 • RDS: RadioData System. Door middel van RDS worden er signalen toegevoegd als hulpmiddel bij het afstemmen op een bepaalde zender, en verder schakelinformatie of informatie over de spelende muziek. Maar ook beurskoersen, verkeersmeldingen of flitspaal-informatie. Deze informatie wordt als tekst op het display getoond.
 • EON: Enhanced Other Network, bij dit systeem schakelt de auto radio tijdelijk over naar een andere zender als daar file-informatie of het nieuws wordt uitgezonden, maar is nog niet op alle auto radio’s beschikbaar.
 • GSM muting. Dit zorgt er in combinatie met de carkit voor dat het volume van de radio wordt uitgeschakeld als er een telefoontje binnenkomt.Veel autoradio’s hebben deze mogelijkheid.

 

Op zoek naar de beste of goedkoopste autoradio?
Vergelijk de vele auto radio merken en prijzen.
Snel en kosteloos!


Vermogen:
RMS vermogen:
 staat voor Root Mean Square. Het RMS vermogen is het vermogen dat een versterker continue kan leveren. Ga je versterkers onderling vergelijken, of een versterker en subwoofer bij elkaar matchen, kijk dan altijd naar het RMS vermogen. Dit is de meest nauwkeurige vermogen indicatie.

Maximaal vermogen: Het vermogen dat de versterker van de auto radio gedurende een korte periode maximaal kan leveren (dit is wel minder nauwkeurig omdat elke autoradio fabrikant dit op een andere manier meet).

PMPO vermogen: Het theoretisch maximaal vermogen wat een versterker zou kunnen leveren, gedurende een zeer korte periode. Dit is wel gemeten in een laboratorium onder ideale omstandigheden. In de praktijk zullen deze waardes nooit gehaald worden. 

Autoradio – versterkers

 

 • Monoblok: 1 kanaals versterker voor aansturing van de subwoofer.
 • Gain: Hiermee kun je instellen hoeveel de versterker het inkomende signaal van de radio versterkt.
 • Clippen: Als een versterker het signaal hoger probeert te krijgen als dat de versterker van de auto radio aan kan, dan worden de hoogste toppen van het muzieksignaal afgekapt. Het signaal wordt dus vervormd. Dit wordt clippen genoemd en kan zeer schadelijk zijn voor de luidsprekers. 

 • Autoradio – Tri-mode: Manier van aansluiten om 2 luidsprekers en 1 subwoofer samen op 2 kanalen te laten spelen. Hier is meestal een speciale filter voor nodig.Voor de lage tonen werken de 2 kanalen alsof ze gebrugt zijn om de subwoofer aan te sturen. Voor de hoge tonen werken de 2 versterker kanalen onafhankelijk van elkaar en sturen elk een luidspreker aan. Hierbij heb je wel weinig afstelmogelijkheden en je kunt geen al te zware subwoofer voor je autoradio gebruiken.

Auto radio – Stabiliteit
Een versterker levert een electrische stroom aan de luidsprekers. Hoe groot deze stroom is, is afhankelijk van de impendantie. Hoe hoger de stroom en dus het vermogen is dat de versterker kan leveren. Als de impendantie te laag wordt, dan moet de versterker te veel stroom gaan leveren. Stabiliteit geeft aan wat de minimale impendantie mag zijn van de luidsprekers waarop de versterker zijn werk nog goed kan doen. 

Autoradio – Filters.

 • Xover: Afkorting voor crossover (filter).
 • Actief: Een actief filter heeft eigen voeding en wordt gebruikt om zwakke signalen van de auto radio te filteren.
 • Passief: Een passief filter is puur opgebouwd met condensatoren en spoelen en heeft dus geen voeding nodig en is gemaakt om sterke signalen te filteren.
 • HPF: Staat voor high pass filter en laat de hoge tonen van de autoradio door.
 • LPF: Low pass filter laat de lage tonen door en hoge tonen tegen van de auto radio.
 • Wisselfilter/scheidingsfilter: meestal geleverd bij een composet, heeft 1 ingang en 2 uitgangen. De ene uitgang laat de lage tonen door voor de woofer. De andere voor de hoge tonen van de tweeter. In feite is het een HPF en LPF in één behuizing.

 

Op zoek naar de beste of goedkoopste autoradio?
Vergelijk de vele auto radio merken en prijzen.
Snel en kosteloos!

Om het kiezen van de goedkoopste of de beste autoradio voor je te vereenvoudigen heeft Kieskeurigeen aantal belangrijke punten voor de aanschaf van een auto radio op een rij gezet. Het is de moeite waard om hier even naar te kijken voor je tot aanschaf van een autoradio over gaat.