admin

Autogordel Informatie over Sparco, Full Harness en 4 Punts Autogordels.

De Autogordel is verplicht in elke auto aanwezig te zijn en je bent ze verplicht te dragen.

Standaard zijn meestal 3 punts autogordels gemonteerd, maar raceauto,s zijn altijd uitgerust met racegordels,( 3, 4 of 6 punts gordels) deze zijn ook te koop voor de normale sportieve auto.

Een autogordel is er in verschillende vormen, kleuren en kwaliteiten, meestal zie je 3 of 4 punts autogordels. De voordelen van racegordels zijn behalve de sportieve look, de verhoogde veiligheid. je zit gewoonweg muurvast in je stoel. Bij een aanrijding worden de krachten over meerdere punten verdeelt en je blijft beter zitten dan bij de originele autogordel. Klein nadeeltje is doordat je vastgesnoerd zit, niet gemakkelijk bij de radio of het dasboardkastje e.d komt. De riemen zijn te voorzien van schouderpads, zit comfortabel en het staat sportief.

Tip: Ben je op zoek naar goede gordels die zelf te monteren zijn? Bekijk dan eens het aanbod gordels op Mijnautoonderdelen.nl


3 of 4 punts autogordels maken voor de kwaliteit en comfort niet uit. Voor een standaard stoel is het beter een 3 punts te gebruiken, bij de 3 punts autogordel lopen de schouderriemen naar elkaar toe tot een geheel en zijn met een gesp verbonden met de bevestigingsriem die naar het bevestigingspunt naar achteren loopt, hierdoor lopen de schouderriemen strak langs de stoelleuning op en zullen ze er niet van af kunnen schuiven.

 

 


Bij 4 punts autogordels lopen de schouderriemen los van elkaar naar achteren toe, waardoor ze van je schouders af kunnen glijden. Bij een racekuip heb je hier geen last van. Een 3 punts autogordel is er met en zonder bekkenversteviging, met versteviging zit comfortabeler doordat ie minder in je buik drukt, een 4 punts gordel heeft meestal een bekkenversteviging.

Tip: voor goede 4punts gordels kun je terecht op Mijnautoonderdelen.nl. Het aanbod van top 4punts gordels vind je hier.


Op 3 punts autogordels zitten meestal een enkele kliksluiting. De schouderriemen klik je niet vast, deze zitten vast op de bekken riem. Bij een 4 punts gordel heb je de keuze uit een enkele sluiting of een centrale snelsluiting. Hierbij komen alle riemen samen in één sluiting. Hiermee ben je sneller uit de riemen. Meestal zijn de riemen van een 4 punts autogordel dikker waardoor ze minder snijden in je schouders. Bekende merken zijn SPARCO – OMP – TRS EN SABELT.


Zelf racegordels inbouwen is goed te doen.

Je hebt naast de voorstoelen de bevestigingspunten nodig van de standaard autogordels, die kun je dus niet meer gebruiken. Je zou de autogordel eruit kunnen halen of je werkt de loshangende riem weg achter het paneel. Het makkelijkste is om de voorstoelen te demonteren, dan kun je er beter bij.

Kijk uit dat je de riemen niet verdraaid hebt voordat je ze vastzet. De riemen naar achteren toe monteer je onder de achterbank (die moet je eerst even demonteren) op de bevestigingspunten van de achtergordels. Voordat je de riemen vastzet wel eerst even op lengte maken want de verstel-gesp verdwijnt dan onder de achterbank.

Bij gewone autostoelen zijn 3 punts autogordels het beste. Wil je toch een 4 punts gordel, dan is het risico dat het van je schouders en rugleuning afglijdt. Dit probleem kun je eventueel oplossen met de riemen op de een of andere manier vast te zetten aan de stangen van de hoofdsteunen. 4 punts autogordels hebben bekkenversteviging maar zijn lastig bij standaard stoelen. De voor- en nadelen van een 3 punts autogordel op een rij:


Voordeel:

  • meer veiligheid
  • een echte race look
  • beter safety gevoel
  • voldoet prima bij standaard stoel

Nadeel:

  • iets omslachtig in gebruik
  • riemen dunner dan bij 4-punts
  • achterbank onbruikbaar
  • niet altijd met bekkenversteviging
  • lastig met verschillende bestuurders

Op Mijnautoonderdelen.nl vind je auto gordels vanaf €25,00,- die volledig zelf te monteren zijn. Bekijk het aanbod hier.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Menu