admin

De driepuntsgordel werd in 1959 door Volvo geïntroduceerd toen zij de eerste auto met deze nieuwe autoriem presenteerden. Al met al zijn er een half miljoen levens wereldwijd gered dankzij de uitvinding van Nils Bohlin. Mede hiervoor heeft Volvo de Special International Road Safety Award ontvangen om dit feit nog eens extra te benadrukken.

 

 

 

 

 

De driepuntsgordel werd zo’n 50 jaar terug ontwikkeld door Nils Bohlin voor toepassing in auto’s. De autoriem werd bedacht voor de inzittenden zodat deze bij een ongeluk niet door de grote krachten van het ongeluk uit hun stoel zouden worden geslagen. De riem is in staat om deze krachten te weerstaan en de drager dus veilig op zijn plek te houden.

De uitvinding verminderd met 50% het risico op fatale of ernstige verwondingen. Na de uitvinding gedaan te hebben heeft Bohlin hier een “open” patent op aangevraagd zodat alle merken gebruik konden gaan maken van zijn uitvinding en auto’s veiliger konden worden.

Mede dankzij de auto riem worden er momenteel alleen in Nederland al zo’n 15 levens gespaard per jaar. Eigenlijk is de uitvinding de grondlegger geweest van andere veiligheidsvoorzieningen die wij vandaag de dag kennen. Volvo was met de toepassing van de driepuntsgordel de eerste autofabrikant die zich echt bezig hield met de veiligheid van de inzittenden.

Vandaag de dag zijn ze hier nog steeds mee bezig. Door verbeteringen aan voorgaande uitvindingen toe te passen en dit uitvoerig te testen met zogeheten Crash Test Dummy’s maakt Volvo zich echt hard voor de veiligheid bij het autorijden.

Nieuwe veiligheidssystemen springen steeds vaker naar voren. Van maatregelen als ABS tot het nieuwe City Safety systeem voor het voorkomen van kop-staartbotsingen. De afgelopen 50 jaar zijn er steeds meer systemen ontwikkelend en de verwachting is dat dit de komende 50 jaar nog vrolijk door gaat.

De driepuntsgordel is slechts een van de vele veiligheidsontwikkelingen die in de afgelopen 50 jaar plaats hebben gevonden. Volvo stond meer dan eens aan de top op dit gebied. In Scandinavië staat het automerk dan ook bekend om de deugdelijkheid, de veiligheid en ook de duurzaamheid. Reden genoeg toch om eens bij de Volvo dealer te gaan kijken? Misschien zit er ook wel wat moois voor u tussen.

Uit eigen ervaring weten wij dat je met een Volvo auto met driepuntsgordel je toch een stuk veiliger voelt. De gedegenheid van de auto, de stevige bouw en structuur blijken uit alles met deze schitterend ontworpen wagens. Het complete wagenpark is ook op de website van Volvo te bezichtigen.

bron: http://www.tvk.nl