admin

Een waarschuwingslampje op het instrumentenpaneel dient nooit genegeerd te worden en zeker niet wanneer het te maken heeft met het remsysteem. Het ABS systeem draagt in grote mate bij aan de veiligheid en wordt het tegenwoordig standaard bij de meeste auto’s geleverd.  Bij een defect zal het lampje dus beginnen te branden en duidt dat in de meeste gevallen gelukkig wel op een klein defect.

Een simpel probleemje kan al de oorzaak zijn

Omdat de sensor zo gevoelig is, zal al bij een kleine storing het lampje blijven branden. Dat is nu eenmaal de functie van zo een waarschuwingslampje en loop je even langs bij de garage om na te gaan wat er mis kan zijn. Vaak wordt de auto aan de computer gehangen, maar wordt er ook snel een kijkje genomen bij de sensoren zelf. Het gebeurt namelijk vaker dat bij het werken aan de auto er schade opgetreden is aan de kabels of er zo een stekkertje los is geraakt.  de reparatie is dus niet zo ingewikkeld en kost vaak ook niet zo veel. Er kan echter ook sprake zijn van een defecte sensor ( gebeurt wel niet vaak) en een regelunit welke het niet meer doet. in het laatste geval is het veel prijziger om het euvel op te heffen.

Wacht nooit te lang met zo een reparatie

Een defect aan de ABS zal grote invloed hebben op de veiligheid omdat het remgedrag gelijk beinvloedt zal worden. Blokkerende remmen zijn wel het laatste wat je nodig hebt in een noodsituatie en kan er letterlijk sprake zijn van een leven op dood situatie. Het is ook niet zo verstandig om een klein defect het heel nogal prijzig systeem buiten werking te laten stellen. De relatieve eenvoud van het systeem maakt het mogelijk om zelf middels een snelle inspectie na te gaan of er sprake van een verbroken connectie bij de stekker van zo een sensor en kijk je even of de zekering niet doorgebrand is.

Een brandend ABS lampje geeft dus vaker een klein defect weer en kan het bij een bezoek aan de garage al binnen enkele uurtjes opgelost worden. Wacht in ieder niet lang met de reparatie omdat je anders de veiligheid in gevaar brengt. Een zelf uitgevoerde inspectie kan vaak gelijk de boosdoener opsporen. Voor het laten uitgaan van het lampje is het soms echter wel nodig om de ECU te resetten.