admin

Tuning en APK

Alle op benzine rijdende personenauto’s en lichte bedrijfswagens die sinds 1 januari 2005 op de weg zijn toegelaten, hoeven pas vanaf 1 januari 2009 elke twee jaar een periodieke keuring te ondergaan. Dus niet al in 2008. Als deze personenauto’s en lichte bedrijfswagens acht jaar of ouder zijn, dan moet dat weer jaarlijks.

Het afkeuren bij een APK keuring komt verreweg het meest voor bij slecht onderhouden auto’s. Buiten de normale slijtage kan een auto ook afgekeurd worden omdat hij getuned is. Dat kan zowel optische als technische tuning zijn. Waar moet je opletten bij de APK-keuring.

APK – Het uitlaat 

Voor een uitlaat, geldt bij de APK geen geluidsnorm. De enige norm (los van de regels betreffende uitstoot en de katalysator) is dat het uilaat gasdicht moeten zijn. Maar er zijn nog wel wettelijke normen, bij te veel lawaai kun je een boete krijgen van de politie. Het uiteinde van de uitlaat mag niet voor de voorwielen of onder de auto uitmonden, maar hij moet uitmonden naast of achter de auto.

Heb je een benzineauto, dan mag je niet altijd de katalysator verwijderen. Dat is alleen toegestaan als op het kentekenbewijs K6 of K9 vermeld staat. De auto moet dan wel voldoen aan de emissienorm die gelden voor je auto. Als dat ook lukt zonder katalysator, dan is het geen probleem. Ontbreekt een code of staat er S6 of S9 in de papieren, dan hoeft er af fabriek geen katalysator onder te zitten. 

APK – Scherpe delen
Een auto mag geen scherpe uitstekende delen hebben zoals scherpe delen bij de spatbordranden. Spoilers met scherpe delen mogen ook niet. Het materiaal (aluminium of carbon) maakt niet uit. Verder mag de spoiler niet buiten de breedte van de auto komen. Naast APK-afkeur kan het ook verzekering- technisch vervelend voor je uitpakken. In Duitsland zijn ALU spoilers verboden, dus hou er rekening mee wanneer je de grens oversteekt.

APK – Wielophanging:

Verlagen en verhogen is toegestaan, zolang de bodemvrijheid meer bedraagt dan 110 mm. De spoorbreedte mag je niet al te veel veranderen. Deze mag een afwijking hebben van 2 procent, dat is ongeveer 4 cm. Je mag wel dikkere wielen monteren, maar de afstand tussen de twee voorbanden of achterbanden mag niet meer dan 4 cm toe- of afnemen.

De wielen mogen maximaal 3 cm uit de wielkasten steken, eventueel kun je dit oplossen met spatbordverbreders. Door spoorverbreders verandert je spoorbreedte en worden de wiellagers zwaarder belast, die zullen sneller slijten. Dus wat vaker controleren is wel gewenst.



APK – Auto-interieur 

Hier mogen geen scherpe delen voorkomen. Een stuur dat niet rond is, mag niet gemonteerd worden. Een F1 stuur is niet toegestaan in een standaard auto, omdat het stuur niet goed gedraaid kan worden. Als je een zeer kort stuurhuis monteert zodat je een uitslag hebt van niet meer dan een halve draai, mag het wel!

Sportstoelen zijn toegestaan, mits ze verstelbaar zijn. Op grond van de APK normen mag het lichtverlies in geval van getint glas of glas beplakt met raamfolie gemeten naar de uitgangswaarde met helder glas nooit meer bedragen dan 25% voor de voorruiten en 30% voor de zijruiten voorzijde.