admin

Daar staat het eerder voor de deur dan je wel verwacht had: de jaarlijkse APK. De tijd gaat wel snel en maak je gauw een afspraak met de garage om langs te komen. Ook een snelle inspectie welke je (zelf) uitvoert hoort erbij om ervoor te zorgen dat de auto wel in één keer door de keuring heen komt. Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt, kan het echter gebeuren dat de keuring te laat wordt gedaan.

Op zich is daar niets mis mee

Een vervallen APK is geen reden tot paniek, maar dien je dan wel met een aantal zaken rekening te houden. Zo mag je onder geen geval meer deelnemen met de auto aan het verkeer omdat je anders de kans loopt op een fikse boete. Zelfs even het blokje om is niet aangeraden. In het geval van een aanrijding kan de verzekering, ongeacht de veroorzaker, weigeren in te komen voor de schade. Dat kan dan wel een prijzig avontuurtje worden waar je zeker spijt van zal krijgen. Een afspraak maken met de garage is namelijk maar een telefoontje ver verwijdert en kan je daarna weer met een gerust gevoel deelnemen aan het verkeer. Indien de auto echter over een aantal mankementen beschikt, zullen die wel eerst verholpen dienen te worden. Dat kan soms gewoon thuis, maar zal de auto vaak naar de garage moeten. Let er ook op dat twee maanden na het vervallen van de APK, de auto niet meer langs de openbare weg geparkeerd mag staan.

Laat de auto daarom op tijd schorsen

Omdat zo een auto met vervallen APK in het RDW bestand na verloop van tijd dus de nodige vraagtekens op zal werpen, zal er na de periode van 2 maanden gewoonlijk een boete worden opgelegd. Door de auto te laten schorsen wordt dat dus voorkomen, maar hou je er wel rekening mee dat na afloop van die periode de keuring wel al in orde moet zijn. Bij het rijden naar het keuringsstation, zal je geen boete opgelegd krijgen wanneer je aan kunt tonen dat je voor die reden aan het verkeer deelneemt. Afspraak maken dus en zorg je daarom er ook voor dat de auto wel helemaal in orde is.  Je moet anders wel binnen dezelfde dag nog met de auto naar huis of die bij de garage achterlaten voor de nodige reparatie.