admin

Je kunt voor een APK keuring terecht bij garagebedrijven en keuringsstations in Nederland die door de RDW zijn erkend. Je herkent deze bedrijven aan een APK keuringschild. De garagebedrijven en keuringsstations worden regelmatig door de RDW gecontroleerd. Daarnaast controleert de RDW steekproefsgewijs of de keuring goed is uitgevoerd.

Een RDW Keuringsschild is er in 2 uitvoeringen namelijk voor lichte en voor zware voertuigen.

Wanneer moet je auto voor de keuring?

Bezineauto’s
Auto’s die rijden op benzine hoeven pas na 4 jaar hun eerste APK keuring. Als ze deze succesvol zijn doorgekomen hoeven ze pas over 2 jaar weer tot de auto 8 jaar oud is. Vanaf dat moment moet de auto ieder jaar voor de periodieke controle.

Diesel en Gas
Auto’s die rijden op diesel of gas (LPG) moeten al na 3 jaar hun eerste APK keuring en vanaf dat moment ieder jaar.

Voor 2005
Alle auto’s ongeacht de brandstof die voor 2005 zijn gebouwd moeten nu ieder jaar voor de keuring.

Ouder dan 30 jaar
Alle auto’s die ouder zijn dan 30 jaar hoeven maar 1x per 2 jaar voor de APK te komen

Voor 1 januari 1960
Heeft u een auto die gebouwd is voor 1 januari 1960? Dan hoeft deze auto helemaal niet voor een APK

De hierboven genoemde klassen gelden alleen voor “lichte” personenauto’s tot 3500 kilo. Is uw auto zwaarder dan 3500 kilo? Dan geldt de volgende regel:
Is uw auto gebouwd na 1 januari 1960 dan moet u jaarlijks voor APK controle. Voor 1 januari 1960 dan hoeft u geen APK.

Valt u voertuig onder één van de niet hierboven genoemde groepen dan bent u ieder jaar APK plichtig.

Neem kentekenbewijs deel I mee naar APK

Dit heeft de keurmeester namelijk nodig om de gegevens op het kentekenbewijs te controleren. Zonder het kentekenbewijs kan de keurmeester je auto niet afmelden.

Wat wordt er gekeurd?

De keurmeester let op de verkeersveiligheid, het milieu en de juiste registratie. De keurmeester let onder andere op de volgende onderdelen:

  • Verkeersveiligheid:
    Remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie;
  • Milieu:
    Uitlaatgassen;
  • Algemeen:
    Het kentekenbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
  • Moderne APK Keuring

Andere belangrijke punten bij een APK keuring:

Op het voertuig moeten de juiste kentekenplaten zitten. Soms verdwijnen kentekenplaten gewoon, dit kan gebeuren door diefstal. Een andere mogelijkheid is verlies, aangezien veel kentekenplaten in houders geklemd zitten en niet op de auto zijn vastgeschroefd.

Roetmeting.
Sinds 1 januari 1997 ondergaan auto’s met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1980 of later bij de keuring een roetmeting. De keurmeester volgt hierbij een voor heel Europa vastgestelde meting. Bij deze meting is het van groot belang dat je auto in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen.

Viergasmeting.
Vanaf 1 januari 1998 moeten auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Kosten APK Keuring

De wet noemt geen minimum- of maximumbedrag. De APK kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt of apart uitgevoerd worden. In veel gevallen is het gratis als er gelijktijdig een grote onderhoudsbeurt wordt uitgevoerd.

Niet eens met het resultaat van de APK?

Als je vindt dat je auto ten onrechte is goed- of afgekeurd en je komt er met de betreffende keuringsinstantie niet uit, dan kun je bij de RDW een herkeuring aanvragen. Er zijn kosten verbonden aan de aanvraag van een herkeuring. Je krijgt dit bedrag terug als je auto inderdaad onterecht is goed- of afgekeurd. Je hebt altijd een keuringsrapport nodig om in beroep te kunnen gaan. Vraag hier dus om bij het bedrijf waar je auto gekeurd is.

De APK is een momentopname en geeft geen garantie dat je auto de rest van het jaar veilig blijft om mee te rijden en dat je een jaar lang geen onderhoud hoeft te plegen. Regelmatige controle en onderhoud van je auto blijft dus belangrijk.

Een APK keuring station kun je bij jou in de buurt zoeken op Garageselect.nl.