admin

De RDW heeft verouderde regels gwijzigd of geschrapt.

De Auto Periodieke Keuring (APK) is meer van deze tijd geworden, rekening houdend met veiligheids- en milieueisen van nu.

De vernieuwde controle, de zogeheten fase 1, is volgens de Rijksdienst van het Wegverkeer simpeler van opzet. Een aantal procedures en controlepunten voor personen- en bedrijfsauto’s zijn aangepast. Er zijn minder regels, waardoor meer aankomt op de expertise van de keurmeester. De kosten voor de kuring zijn verder gelijk gebleven.

Airbags

De aanwezigheid van airbags en de juiste werking van de waarschuwingslampjes voor airbags en gordelspanners komen nu in de apk. Aangezien veel auto’s tegenwoordig over verstelbare koplampverlichting beschikken wordt ook de werking van het verstellingsknopje gecontroleerd.

Bandenspanning

De bandenspanning wordt voortaan ook meegenomen, omdat auto’s met de juiste bandenspanning veiliger zijn en zorgen voor minder vervuiling en minder verbruik. “Dit levert een directe kostenbesparing op voor de consument”, zegt RDW-zegsman Hans van Geenhuizen. 
Verder wordt de werking van de brandstoftanks intensiever gecontroleerd. Auto’s die vanaf 31 december 2006 zijn toegelaten met xenonverlichting moeten voldoen aan bepaalde eisen waaronder een wiswasvoorziening. Wissers moeten ervoor zorgen dat de koplampen niet bevuild raken.

Bij campers wordt voortaan ook de gastank voor koken gecontroleerd. “Hierdoor kan het zijn dat een auto tijdens de vorige keuring een gebrek had, maar wel werd goedgekeurd. Nu komt die niet door de keuring”, zegt Van Geenhuizen.

Kentekenbewijzen worden eveneens aangepast.

Vanaf 1 mei 2009 wordt een typering aangegeven voor de carrosserie door middel van een code. Hierdoor wordt onderscheid gemaakt tussen bijvoorbeeld sedans, ambulances, kampeerwagens. Terreinvoertuigen krijgen een specifieke aanduiding.

Bovag

De RDW heeft in samenwerking met de Bovag de nieuwe keuringseisen opgesteld. De aanpassingen worden doorgevoerd omdat verkeersminister Eurlings de eisen wilde moderniseren. Fase 2, waarbij nog meer elektronische onderdelen worden gecontroleerd, is medio 2010 van start gaan. Daarbij worden boordcomputers, maar ook abs-systemen in de APK meegenomen.


Het voorbedrukte rapport verdwijnt.

Garagebedrijven mogen voortaan op blanco papier het rapport afdrukken. De Bovag is tevreden over de nieuwe APK. “Auto’s worden moderner uitgerust. Juist veiligheidsaspecten zoals abs en bandenspanning nooit gekeurd”, aldus Bovag-woordvoerder Paul de Waal.

Bron: Telegraaf.nl