admin

Ben je ondernemer en heb je een eenmanszaak dan vraag je je misschien af hoe dat zit met je auto? Is een auto op naam van de zaak voordeliger voor jou als ondernemer? En hoe staat het met de auto bijtelling en aftrekposten? Als je minder dan 500kilometers rijdt dan kun je je auto zetten op naam van de zaak. Wat voor invloed heeft de auto dan op de bijtelling? De aftrekposten houden dan in de aanschaf en de afschrijving van de auto en ander autokosten minus de belasting. Vanzelfsprekend moeten bonnen en facturen dan wel voldoen aan de voorwaarden. De BTW kun je over de aanschaf van je auto aftrekken. Ook de BTW over andere autokosten krijg je gedeeltelijk terug.  Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan betaal je bijtelling.

Bestaande auto op naam van de zaak

Had je al een auto voordat je je eenmanszaak opende? Je kunt dan de autokosten aftrekken van de belasting. De aanschaf kun je natuurlijk niet meer aftrekken, maar wel de afschrijving. Ook kun je de BTW over de aanschaf niet meer aftrekken. Je kunt wel de BTW over de kosten die je maakt aftrekken. De bijtelling werkt hier hetzelfde als bij een nieuwe auto. Wanneer je als ondernemer met je zakelijke auto ook privé-kilometers maakt, dan kun je mogelijk te maken met bijtelling. Dat is het geval als je met de zakelijke auto per jaar meer dan 500 kilometer voor doeleinden rijdt maar die niet voor de zaak zijn bedoeld, maar om privedoeleinden gaan. Bijtelling betekent dat er een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig bij de winst van je bedrijf wordt opgeteld. Dit wordt gedaan als je een eenmanszaak beschikt of een VOF hebt. Je betaalt dus meer belasting.

Zakelijk rijden

Als je voor je onderneming rijdt dan rij je op dat moment zakelijk, ongeacht in welke auto je dit doet. De belastingdienst maakt namelijk alleen een onderscheid tussen een privé- en een bedrijfsauto. Heb je een auto op je eigen naam staan en rij je minder dan 500 privékilometers per jaar dan beschouwt de belastingdienst de inkomstenbelasting als een zakelijke auto. Je kunt in dit geval dus niet kiezen. De belastingdienst gaat ervanuit dat je de auto voornamelijk voor je bedrijf gebruikt.

Autokosten fiscaal aftrekken

In dit geval ben je als zzp’er gedwongen om de auto op naam van je zaak te zetten. Dit houdt in dat je alle gemaakte kosten zakelijk kunt aftrekken van de belasting. Hieronder valt de financiering van de auto en ook de afschrijvingen. De BTW kun je ook aftrekken van je omzetbelasting. Voorwaarde is wel dat je voor je eigen onderneming BTW rekent. Omdat je minder dan 500 kilometer privé met de auto rijdt, word je niet voor bijtelling aangeslagen.w