admin

Auto huurkoop is een klassieke manier van autofinanciering. 

Je weet exact waar je aan toe bent. Het is een vorm van lenen die gebonden is aan het voertuig van je keuze. Bij huurkoop zijn de maandelijkse af te lossen bedragen af te stemmen op je budget. De hoogte van de lening is afhankelijk van de aanschafprijs en van de waarde van het eventueel in te ruilen voertuig.

Risico van auto huurkoop.

Koop je een voertuig op afbetaling, dan ga je bij de meeste garages een huurkoopovereenkomst aan. Dat betekent dat zolang de laatste termijn nog niet betaald is, ben je slechts “economisch” eigenaar en is de verstrekker van de huurkoop juridisch eigenaar. Kun je halverwege om wat voor reden dan ook niet meer aan je verplichtingen voldoen, dan zal de verstrekker “je voertuig” in beslag nemen. Je hoeft er bovendien in de meeste gevallen niet op te rekenen dat je ooit nog iets van het afgeloste bedrag terugziet. 

Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan de autodealer het voertuig opeisen als je minder dan 75% van het bedrag hebt afbetaald. Als het voertuig bij verkoop niet genoeg opbrengt om de resterende schuld mee af te betalen, dan zul je het resterende bedrag alsnog moeten betalen. Dan heb je dus geen auto, maar wel een schuld. Auto huurkoop is dus niet alleen relatief duur maar ook nog eens riskant.

Laat je daarom bij een autodealer niet zomaar verleiden tot huurkoop. Maak eerst eens een rekensom wat het voertuig in totaal gaat kosten en bekijk andere financieringsmogelijkheden. Wil je een PL of een doorlopend krediet afsluiten, vraag dan bij diverse geldverstrekkers een offerte op want de rentepercentages kunnen per geldverstrekker soms flink verschillen. 

Auto huurkoop is al met al een riskante financiering dus!! Op de site van Independer vind je diverse financieringsmaatschappijen, vergelijk ze en bespaar daarmee honderden euro’s.