admin

Wel eens gedacht aan een auto importeren?

Je wilt een auto kopen maar je schrikt van de hoge vraagprijzen in Nederland! Hier vind je alle informatie die je nodig hebt. In Nederland zijn ze aanzienlijk duurder dan in veel andere EU landen. Dat is alleen nog maar erger geworden sinds de basisprijzen in alle EU landen gelijk zijn getrokken. Met als reden dat er daardoor meer concurrentie zou ontstaan, dit zou dan weer in het voordeel van de consument zijn. Maar wat is er van terecht gekomen? Helemaal niets dus!! Een auto importeren is dus wel heel erg aantrekkelijk.

Particulieren halen steeds meer auto’s uit het buitenland.

In 2010 werden er ruim 100.000 auto’s geimporteerd. Een auto importeren vanuit het buitenland is vaak een stuk goedkoper dan dezelfde in Nederland, zelfs als de verplichte BPM aan de Nederlandse staat is afgedragen. Jaarlijks worden er 800.000 occassions verhandeld in Nederland, waarvan 12% dus afkomstig is uit het buitenland.

Auto importeren naar Nederland.

In Nederland zijn ze zo duur door de BPM die bovenop het basistarief komt en dat aangevuld met BTW. Op een nieuwe zit een BPM-percentage van maar liefst 45,2% van de netto catalogusprijs. Bij een 2e-hands blijft het hoge BPM-percentage doorwerken, waardoor de prijzen hier vaak hoger zijn dan in de ons omringende landen. In Duitsland bijvoorbeeld staan er prijzen op waarvan je denkt hoe is het mogelijk?

Maar!
Als je een auto importeren gaat en je wilt hem op kenteken zetten moet er nog wel BPM betaald worden. De BPM is gebaseerd op het oorspronkelijke belasting bedrag, al naar gelang het bouwjaar kun je er een steeds groter bedrag aftrekken. Maar ondanks dat heb je toch nog flink prijsverschil ten opzichte van hetzelfde Nederlandse voertuig van dezelfde leeftijd. 

LET OP!!
Wie zelf een gebruikte auto importeert uit het buitenland is voortaan voordeliger uit. De belastingdienst moet namelijk een andere rekenmethode hanteren voor de bpm. Hierbij moet niet langer de verkoopprijs of de koerslijst centraal staan, maar de inkoopprijs zoals die geldt in de handel. Dit heeft de Hoge Raad op 10 juli 2009 bepaald. Volgens deskundigen is de uitspraak in het voordeel van de klant die een gebruikte wagen in het buitenland koopt en daarna hier registreert. Dat kan soms vele honderden euro’s schelen.
Bron: Telegraaf.nl.



Auto importeren – Bespaar vele duizenden euro’s met
Auto Import Duitsland.


In de tabel hieronder zijn de BPM kortingen weergegeven.

Het enige wat je nog moet weten om het definitieve bedrag te kunnen berekenen is het BPM bedrag dat voor de nieuwe werd berekend. Op de site van vwe.nl kun je met de BPM calculator bij benadering uitrekenen welk bedrag aan BPM je moet betalen als je een auto importeren gaat. 

Auto importeren en de BPM kortingsregeling
Periode tussen datum eerste ingebruikname en datum van registratie. Afschrijvings
percentage
Minder dan een maand 4%
1 maand of meer, maar minder dan 2 maanden 7%
2 maanden of meer, maar minder dan 3 maanden 10%
3 maanden of meer, maar minder dan 6 maanden 15%
6 maanden of meer, maar minder dan 1 jaar 24%
1 jaar of meer, maar minder dan 2 jaar 37%
2 jaar of meer, maar minder dan 3 jaar 47%
3 jaar of meer, maar minder dan 4 jaar 57%
4 jaar of meer, maar minder dan 5 jaar 66%
5 jaar of meer, maar minder dan 6 jaar 72%
6 jaar of meer, maar minder dan 7 jaar 77%
7 jaar of meer, maar minder dan 8 jaar 82%
8 jaar of meer, maar minder dan 9 jaar 86%
9 jaar of meer, maar minder dan 25 jaar 90%
25 jaar of meer 100%

 

Wil je een auto importeren en wil je meer weten over de BPM, kijk dan even op de site van debelastingdienst.nl. Aan de hand van de typegoedkeuring (vanaf 1972) en de toelatingscode kan ook precies worden vastgesteld met welke accesssoires hij de fabriek heeft verlaten. Je kunt de belastingdienst dus niks wijsmaken. Bij Autotelex heeft men een tool waarmee je het belasting formulier ingevuld kunt uitprinten. Hiermee kun je zeer nauwkeurig de rest-BPM van een te importeren auto bepalen, inclusief fabrieksopties en pakketten.

Wanneer je een auto importeren gaat begint hier de zoektocht.

Op deze sites vind je ontzettend veel aanbod en tegen scherpe prijzen de selectie is eenvoudig te maken; leeftijd gereden kilometers, prijs…. Duitsers zijn doorgaans “Pünktlich” en kunnen meestal nota,s van het gedane onderhoud overleggen.

Enkele trefwoorden in Duitse advertenties zijn:

  • ATM of UTM – austauschmotor – ruilmotor.
  • Leuchtmachine – dynamo.
  • Scheckheft gepflegt – dealer onderhouden.
  • Einwandfrei – zonder gebreken.
  • Servo – stuurbekrachtiging.
  • Auspfuff – uitlaat.
  • Tiefer gelegt – verlaagd.
  • Sportfahrwerk – sportieve vering.
  • ALU’s – lichtmetalen velgen.
  • Breitreifen – brede banden.
  • Klima – airconditioning.
  • Beifahrerairbag – pasagiersairbag.
  • Doppelairbag – twee airbags.
  • ZV – zentralverschiedlung – centrale deurvergrendeling.
  • Schaltgetriebe – handgeschakeld
  • ZV mit FB – fernbedienung – centrale deurvergrendeling met afstandbediening.
  • EFH – elekrische fensterheber – electrisch raambediening.
  • ES = elektrisch scheiben – electrische raambediening.
  • SD – schiebedach – schuifdak.
  • ESD – elektrische schiebedach – elektrisch bestuurd schuifdak.
  • Colorverglasung – getinte ramen.
  • Allradantrieb -vierwielaandrijving
  • Verbundglas – gelaagde voorruit.
  • gecleand – merklogo’s en typeplaatjes verwijderd.
  • Nebelsw – nebelscheinwerfer – mistlampen.

Auto importeren en het koopcontract.

Een volledig verkoopcontract invullen en ondertekenen is in Duitsland vanzelfsprekend. Koopcontracten zijn te downloaden op de verschillende autosites. Kijk voor een standaard koopcontract op faircar.autoscout24.de (PDF). Laat alles schriftelijk vastleggen. Dat hij schadevrij is, geen verborgen gebreken heeft, dat de wagen de gereden kilometers heeft die op de teller staan.

Dat is de gebruikelijke gang van zaken in Duitsland en het wordt niet gezien als een blijk van wantrouwen. Zorg dat je zowel het Fahrzeugschein als de Fahrzeugbrief krijgt. En dat hij TÜV gekeurd is, en dat de TÜV nog geldig is. Elke wijziging aan de auto moet vermeld staan op het Fahrzeugschein.

Een auto importeren en zelf terugrijden is niet verantwoord als je hem niet verzekerd hebt. Sommige verzekeraars schijnen tijdelijk een wagen met buitenlands kenteken te accepteren, maar meestal is het niet mogelijk. Je zou dus een autoambulance of een zware trekauto met aanhanger moeten regelen.

Een andere oplossing is vaak niet eens zo duur. Met een autotransporteur! Het zal misschien wel een paar honderd euro kosten, maar het scheelt een boel kopzorgen.



Auto importeren afkomstig uit EU, EVA (Zwitserland, Noorwegen, Liechtenstein of IJsland) of verhuisgoed.

Als je in het buitenland een auto of motor hebt gekocht, moet je rekening houden met een aantal voorwaarden voordat je met dit voertuig in Nederland van de openbare weg gebruik kunt maken.

Je moet het volgende doen: 

  • Aangifte doen voor invoerrechten en/of BTW (in een aantal gevallen)
  • Het voertuig laten onderzoeken door de RDW
  • Aangifte doen voor de BPM bij een BPM-aangiftepunt van de Douane
  • Je voertuig een verplichte APK-keuring laten ondergaan, dit geldt alleen voor
    auto’s van 3 jaar of ouder
  • De BPM betalen
  • Voor personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s de verwijderingsbijdrage betalen.
  • Na afronding van bovenstaande punten ontvang je het kentekenbewijs.

Vervolgens moet je kentekenplaten laten maken, motorrijtuigenbelasting betalen en een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) voor je voertuig hebben afgesloten.

Auto importeren afkomstig uit EU, EVA of verhuisgoed.

Als je vanaf 1 januari 2006 uit een EU-land een gebruikte auto met buitenlands kentekenbewijs importeert en een Nederlands kentekenbewijs wilt krijgen, hoef je alleen nog maar voor de verificatie van de voertuig gegevens naar een RDW-keuringsstation. Voor het auto importeren afkomstig uit EU, EVA of verhuisgoed is een technische keuring niet meer nodig. Als alle gegevens kloppen, wordt je voertuig opgenomen in het kentekenregister en ontvang je binnen 3 werkdagen het Nederlandse kentekenbewijs in huis. 

Is het voertuig drie jaar of ouder, dan moet deze ook over een geldige APK beschikken. Daarvoor introduceert de RDW nu een snelle 2-in-1-service: samen met de controle van de voertuiggegevens, keurt de RDW ook je voertuig voor de APK.

Dat biedt aantrekkelijke voordelen:

  • Tijdbesparing: Je hoeft het voertuig niet nog eens naar een erkend APK-bedrijf te brengen
  • De 2-in-1-service duurt minder dan 1 uur
  • In deze 2-in-1-service kost de APK – 29,50 euro
  • APK-keuring door een onafhankelijke instantie: de RDW

 

Auto importeren – Kosten.

De kosten voor de verificatie van de voertuig gegevens, opname in het kentekenregister en afgifte kentekenbewijs (deel I en II) bedragen samen 97.25 euro. Na ontvangst van het kentekenbewijs, kun je voor de kentekenplaten terecht bij een erkende kentekenplaatfabrikant.De apk-keuring bij de RDW is niet verplicht en mag door ieder RDW-erkend apk-bedrijf uitgevoerd worden. Dat is vooral praktisch, als je verwacht dat de auto voor de APK gerepareerd moet worden. De RDW doet namelijk alleen keuringen.


Auto importeren van buiten de EU of EVA en geen verhuisgoed.
Komt de auto of motor van buiten de EU of EVA en is het geen verhuisgoed, dan moet het voertuig voldoen aan veel strengere toelatingseisen (meer dan APK-eisen). Welke eisen dat precies zijn, is afhankelijk van het bouwjaar van het voertuig.

Auto importeren – CVO verklaring.
In sommige gevallen biedt het CVO (Certificaat van Overeenkomst) of de conformiteitsverklaring uitkomst. Ontbreekt de CVO verklaring of de z.g. Certificate of tittle (U.S.A.) en is de datum eerste toelating van het voertuig van na 1972, dan is het een vrij kostbare aangelegenheid om het voertuig goedgekeurd te krijgen. Nog een belangrijk aspect bij het auto importeren van buiten de EU of EVA is dat de eventuele garantie niet van toepassing is in ons land. 

Auto importeren en BTW.
Indien je als particulier een gebruikte auto importeert afkomstig uit een EU lidstaat, dan is de nationale btw al in het desbetreffende land betaald. Koop je een nieuw voertuig in een EU lidstaat, dan moet de btw in het land van invoer betaald worden. Indien je als bedrijf zijnde een voertuig koopt, kun je het voertuig op het 0% btw tarief kopen, Mocht de verkoper hier niet mee instemmen dan kun je de btw verrekenen bij je maand of kwartaal aangifte. Ga je een auto importeren afkomstig uit een niet EU-lidstaat dan moet je in het land van invoer btw betalen over de CIF waarde (Cost- Insurance – Freight). 

Samenvattend:
Zelf een auto importeren is niet zo moeilijk. Na het lezen van deze pagina en de brochures van douane, RDW en belastingdienst is het goed mogelijk zelf een auto importeren. Het is wel belangrijk dat je zorgvuldig werkt, want de vele kleine lettertjes, uitzonderingen en bijbepalingen zijn grond voor fouten. Dat kan de procedure vertragen of onnodig duur maken. Bovendien verschillen de regels per land en wijzigen ook de Nederlandse bepalingen regelmatig.

VWE verzorgt import begeleidingen (afspraak bij douane, RDW en de juiste papieren voor deze instanties. Daarnaast ook advies m.b.t import enz).

Voor meer informatie over auto importeren kun je de website van de RDW raadplegen: Overige informatie over auto importeren kun je vinden op de website van de kamer van koophandel en de website van de douane.

Relavante links.
Auto lease | Auto kopen | Autoverzekering | Autoverhuur | Goedkoop tanken | Autokosten