admin

De auto kleuren van het Nederlandse wagenpark zijn nogal saai.

Ruim 38% van alle nieuwe auto’s wordt in een grijze kleur verkocht en bijna 30% procent in het zwart. Hoe “grijzer” de koper hoe meer neemt de voorkeur voor de kleur grijs toe, terwijl de belangstelling voor de kleur zwart juist afneemt. Dit blijkt uit de jongste cijfers van RDC Datacentrum.

Grijs heeft zowel bij zakelijke rijders als bij particulieren veel aanhang. Anders is dat met zwart; bij leaserijders is de belangstelling voor zwart (37% groter dan voor grijs 36%. Van de particuliere auto’s is daarentegen ‘slechts’ 25% zwart tegenover 39% grijs. Blauw is de 3de kleur(15%) van nieuwe auto’s.

Wat opvalt is het verband tussen de voorkeur voor de kleur grijs en de leeftijd van de eigenaar van de auto: hoe ouder, hoe vaker men kiest voor grijs, oplopend van 22% in de leeftijd van 18-25 jaar tot 53% bij de 65-plussers. Tegelijkertijd neemt de voorkeur voor de kleur zwart af: van 37% in de jongste categorie tot 12% bij de senioren. 

Jongeren tot 35 jaar blijken de belangrijkste doelgroep voor lichte kleuren als geel en wit. Wit neemt nog steeds toeneemt in populariteit; vooral jonge kopers van de Fiat 500, Suzuki Swift en Renault Twingo kiezen steeds vaker voor wit.

 

Wit rijdt zuiniger

In Japan, Amerika en Mexico is wit wel erg geliefd. Of dat te maken heeft met het feit dat een witte auto zuiniger is, is niet duidelijk. Witte auto’s worden gemiddeld namelijk 4 graden minder warm in de zon waardoor de airconditioning minder hard hoeft te werken en dus brandstof gespaard wordt.