admin

Een auto op aardgas lijkt door te breken in Nederland.

 Een auto op deze brandstof is al vele jaren een dilemma. Zolang er geen auto’s op deze brandstof zijn bieden energiemaatschappijen het niet aan en zolang er geen of onvoldoende aanbod bij tankstations is, koopt niemand een aardgas-auto. Maar de voertuigen zijn er, nu de tankstations nog!

CNG Net en Texaco-joint venture Fuwell gaan de komende 3 jaar 315 vulpunten bouwen voor aardgas. Door de steeds maar oplopende olieprijs wordt het gas steeds interessanter. Daarom worden er de komende 3 jaar voor 95 miljoen euro 315 vulpunten gebouwd.

Een liter aardgas kost bij het tankstation ongeveer 0,65 euro. 

Terwijl de prijzen voor diesel en benzine momenteel de pan uit rijzen. Het is ook nog eens milieuvriendelijker dan diesel of benzine. Een auto op aardgas stoot 70% minder fijnstof en 20% minder CO2 uit ten opzichte van benzine. De prijs voor een af-fabriek gasinstallatie is momenteel bij benadering gelijk aan die van een lpg-installatie, en de bijtelling is 14%.

CNG Net bouwt en exploiteert voor 2012, 250 vulpunten voor auto’s op aardgas.

Het wordt gezien als een voorloper van biogas en later waterstof. De vulstations die door de bedrijven aangelegd worden, kunnen straks ook gebruikt worden voor het tanken van biogas en waterstof. Een auto op aardgas kan met eenvoudige aanpassingen ook op biogas rijden. Aardgas moet vooral als ‘tussenbrandstof’ worden gezien, tot biogas en waterstof grootschalig op de markt komen. Wanneer dat gebeurt, dat is nog niet te voorspellen.