admin

Het duidelijk aan kunnen tonen van het eigenaarschap van een auto kan alleen met de juiste papieren en zorg je bij de aanschaf van de auto er daarom wel voor dat de overschrijving zal verlopen volgens de regels. Die zijn niet ingewikkeld en is de overschrijving daarom ook snel geregeld.  Het is de verkopende/overdragende partij die ervoor moeten zorgen dat alle benodigde stukken wel in orde zijn.  Ook zijn er veel locaties beschikbaar waar de overschrijving plaats kan vinden.

De tenaamstellingscode of kentekencard moet wel aanwezig zijn

Bij de aanschaf van een auto krijg je bij het overdragen een tenaamstellingscode die zorgvuldig bewaard moet werken. Dit vormt namelijk het bewijs dat jke daadwerkelijk de eigenaar bent en wordt ook gebruikt om bij verlies van de kentekencard een duplicaat aan te vragen bij de RDW. Dat duurt wel een paar dagen, maar krijg je daarna wel de benodigde stukken. Zelfs bij het verlies van alle relevante stukken, dus ook de tenaamstellingscode, kunnen er vervangingsstukken opgevraagd worden met behulp van het identificatiepasje van de eigenaar. Eenmaal alle papieren nodig voor de overdracht helemaal in orde zijn, kan er gewerkt worden aan de overschrijving. Dat is tegenwoordig wel eenvoudig omdat er verschillende locaties aanwezig zijn waar tot in de avonduren de overschrijving plaats kan vinden.

De andere partij dient alleen maar een geldige legitimatie te tonen

Eenmaal bij zo een overschrijfbalie, dient de persoon aan wie de auto wordt overgedragen alleen maar een geldige legitimatie te tonen en het adres aangegeven waar die bij de Gemeente geregistreerd staat.  Daar wordt namelijk het tweede deel van de 9-cijferige tenaamstellingscode per post opgestuurd.  Voor bedrijven dient er bij het overschrijven een bedrijfsuittreksel aangetoond te worden om dat zo een auto niet op naam van een persoon komt te staan. Verkoop aan een persoon die van plan is de auto te exporteren kan gewoon plaatsvinden en zal die de afschrijving bij de RDW moeten regelen. Het is daarom belanngrijk om het vrijwaringsbewijs niet te vergeten omdat je daarmee ook de verzekering af moet zeggen. De APK blijft geldig en zorgt de RDW wel voor de melding aan de Belastingdienst voor het stopzetten van de wegenwegbelasting op jouw naam.

Met alle stukken in orde, zal de overschrijving dus snel gedaan zijn en is het belangrijkste wel om het vrijwaringsbewijs in handen te krijgen. Het is verder ook mogelijk om de betaling voor de auto bij zo een overschrijfbalie te verrichten en is dat wel lekker veilig.