admin

Het brandstofsysteem van een auto zit robuust in elkaar en zorgt men er zo wel voor dat er geen sprake zal zijn van onveilige situaties. Benzine is namelijk licht ontvlambaar en is er maar vonkje nodig om de hele auto in brand te laten vliegen. Wanneer je dus maar even wat benzine ruikt bij de auto is het dus tijd om zo snel als mogelijk naar de garage te snellen.

Geef daarbij aan wanneer de je de geur opgemerkt hebt

Zo een benzinegeurtje is niet altijd reden tot paniek omdat er in sommige gevallen sprake kan zijn van damp die vrijkomt. Bij het vullen van de tank bijvoorbeeld komt er altijd wat damp vrij en blijft de geur een tijdje rondhangen. Bij auto met een carborateur kan de damp ook vrijkomen wanneer de benzine niet snel genoeg teruggevoerd kan worden. De meeste motoren komen nu echter met injectiesystemen en kunnen zich daar lekkages voordoen. Zo een lekkende injector zorgt niet alleen voor een benzinegeur, maar is het meestal ook aan de prestaties van de motor te merken dat er wat mis is. Het opsporen van de exacte plek van zo een lekkage laat je over aan de garage. Die zullen ook lekkende leidingen op kunnen sporen.

De geur kan ook van de uitlaat komen

Naast de geur afkomstig van lekkages, kan er ook sprake zijn van een onvolledige verbranding. De overtollige benzine wordt dan door de uitlaatgassen verwijderd en zal de geur dan ook duidelijk te merken zijn bij een draaiende motor. Echter hoeft dit niet altijd plaats te vinden en komt het vaak voor dat alleen bij de start (rijk mengsel) de geur merkbaar is.  De garage kan de inspuiting weer nauwkeurig instellen en verdwijnt daarmee niet alleen de benzingeur, maar zal de motor ook beter draaien.  Overtollige benzine in de uitlaatgassen kunnen trouwens de katalysator beschadigen en zorgt dat wel voor een prijzige reparatie.

Bij het waarnemen van een benzinegeur kan je dus even een inspectieronde uitvoeren om te achterhalen waar de geur precies van daan komt. Indien de geur aan blijft houden zal je gelijk een garage aan moeten doen om een professionele controle uit te laten voeren. Daar zal een eventueel defect ook verholpen kunnen worden en voorkom je zo vaak ook nog meer schade aan de motor en het uitlaatsysteem.