admin

Auto verzekeren.

Op basis van de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen ben je als kentekenhouder verplicht je auto minimaal WA te verzekeren. Wanneer je met je voertuig voor een langere periode geen gebruik maakt van de openbare, kun je vrijstelling krijgen. Je moet dan wel een zgn. schorsing op het postkantoor aanvragen. Dit wordt vastgelegd in de kentekenregistratie van de rdw.Auto verzekeren – Vanaf welk moment verplicht?

Zodra het kenteken op je naam wordt gesteld. Je gegevens als eigenaar van het voertuig zijn vanaf dat moment bekend bij het RDW. Veel mensen denken dat een auto pas verzekerd hoeft te worden wanneer je er mee op de openbare weg komt. Dit is onjuist. Een voertuig die al op je naam is overgeschreven, maar bijv. nog bij de autodealer staat, moet vanaf het moment van tenaamstelling worden verzekerd. Dit geldt ook voor voertuigen waarmee helemaal niet gereden wordt.

Nog geen rijbewijs, kan ik een auto verzekeren?

Dat is in deze situatie erg lastig. Bijna alle verzekeringsmaatschappijen stellen als eis dat de aanvrager van de verzekering een geldig (NL) rijbewijs heeft.

Kan ik de auto van mijn partner verzekeren ?

In principe kan alleen de kentekenhouder een auto verzekeren. Verzekeringsmaatschappijen accepteren het in de meeste gevallen echter ook wanneer de partner van de kentekenhouder de verzekering afsluit. Voorwaarde hierbij is wel dat de partner op hetzelfde adres woonachtig is als de kentekenhouder.


Is een verzekeraar verplicht mij te accepteren?

Nee, een verzekeringsmaatschappij heeft geen acceptatieplicht. Zij beoordelen de aanvraag op basis van hun acceptatierichtlijnen. Dit betekent dat er pas sprake is van een overeenkomst na acceptatie door de verzekeraar.

Het afsluiten van een autoverzekering kan lastig zijn wanneer: 

  • Een melding ten aanzien van de aanvrager/bestuurder is opgenomen in het systeem Vertrouwelijke Mededelingen;
  • Er sprake is van een zgn. malussituatie bij je huidige verzekeraar, en/of er sprake is van ongunstig schadeverloop;
  • Het voertuig voor een langere periode niet verzekerd is geweest.


Auto verzekeren – Opgeschort?

Als je verzekering staat “opgeschort” dan wordt hiermee bedoeld dat de dekking op je verzekering op dat moment is stopgezet. Je bent dan niet verzekerd. Een polis kan worden opgeschort omdat je bijv. niet tijdig de premie betaald hebt. De polis kan ook worden opgeschort wanneer je tijdelijk geen auto hebt. De maximum periode voor een opschorting is bij de meeste maatschappijen 3 jaar.Auto verzekeren te duur?

Neem dan eens een kijkje bij Independer.nl Hier weet je absoluut zeker dat je een objectief en onafhankelijk advies krijgt. Uit maar liefst 100 autoverzekeringen, en op basis van jouw persoonlijke gegevens en criteria, toont de site de 10 goedkoopste autoverzekeringen in Nederland. Je kunt vervolgens zeer eenvoudig een online offerte aanvragen, welke meteen op de website voor je wordt klaargezet. Voor meer informatie over auto verzekeren ga naar Independer.nl.