admin

Het comfort waarmee de auto zich laat besturen is van groot belang voor de mate van plezier welke men (vooral de bestuurder) heeft om tijd achter het stuur door te brengen. Zo een handgeschakelde bak is lekker sportief en rijdt de auto ook nog zuiniger dan een model met automaat. Tenminste, dat is het idee welke er vroeger nogal heerste, maar behoort dit alles nu wel tot de verleden tijd. De moderne automaat is computergestuurd en past de bak zich dus naadloos aan bij elke verandering.

Zo een automaat biedt vele opties

Niet alleen het automatisch schakelen wordt door zo een bak klaargespeeld, maar is het tegenwoordig ook mogelijk om de instellingen te veranderen waardoor bij zo een automaat de versnellingen ook handmatig verandert kunnen worden verwisseld. Dat biedt een ongekend gemak waarbij je eigenlijk van beide “wallen” kunt eten. Een koppelingspedaal zal je wel niet aantreffen en wordt dat door sommigen wel als een gemis ervaren……… Een moderne automaat beschikt verder over een aantal trappen en zorgt dit niet alleen voor niet merkbare schakelmomenten, maar ook een lager brandstofverbruik. Automaten worden tegenwoordig zelf standaard meegeleverd met auto’s waar het laag verbruik als paradepaardje wordt gebruikt. Dat komt mede door de computergestuurde werking waarbij continu gekozen wordt voor de efficientste overbrenging.

Let wel op het onderhoud

Een automaat vraagt wel om extra onderhoudt en moet bijvoorbeeld de olie op gezette intervallen verwisseld worden. Eventueel dient ook de zeef verwisseld/verschoont te worden. Met het juist onderhoudt zal zo een automaat wel een autoleven lang mee gaan. Bij CVT’s dienen naast de olie, ook de metalen aandrijfriemen na een tijdje verwisseld te worden. Aan het onderhoudt komt er dus bij moderne automaten wel wat erbij kijken,maar is het rijgenot welke je daar voor in de plaats krijgt wel ongeevenaard. Ook op het gebied van het brandstofverbruik en veiligheid zijn er vele voordelen boven een handgeschakelde bak. De bestuurder kan zich volledig concentreren op het verkeer en hebben veel automaten ook de optie om uit verschillende schakelprogramma’s te kiezen. Een glad wegdek of juist een lekker bochtig weggetje waar je sportief door heen wilt gaan? Met het juiste schakelprogramma is dat altijd wel mogelijk.

Een automaat mag dus in geen enkele moderne auto ontbreken en heeft de massaproductie ervoor gezorgt dat het prijsniveau drastisch omlaag is gegaan. Niet langer hoeft er flink erbij betaald te worden en wordt ook de motor minder zwaar belast omdat de bak steeds bij het juist toerental over zal schakelen.