admin

De meeste auto’s worden standaard geleverd met automatten, maar de kwaliteit hiervan is niet altijd even sterk. Er zijn zelfs auto’s waarin helemaal geen automatten aanwezig zijn bij aflevering. Investeren in automatten op maat kan in beide gevallen geen kwaad.

Automatten zijn onmisbaar

Een auto zonder automatten, is als een huis zonder vloerbedekking. Waar we de vloer in ons huis vooral bedekken omdat dat mooier, warmer en makkelijker in onderhoud is, is het bij een auto vaak een kwestie van duurzaamheid.

De auto is, ook bij de voeten, voorzien van een bekleding. Deze zit vast in de auto, en is niet per se geschikt om dag na dag een stel natte schoenen op zich te hebben. De bekleding zal vies worden, en is niet gemakkelijk te reinigen: hij zit tenslotte vast in je auto, dus even onder de kraan houden of lekker soppen is lastig.

Daarnaast trekt vocht vrij gemakkelijk door de bekleding heen. Stap je 1 keer met vochtige schoenen in de auto, hoef je je niet direct zorgen te maken. Doe je dat echter een paar keer achter elkaar, en droogt de bekleding tussendoor niet op, dan is er nog maar 1 kant die het vocht op kan: naar beneden. Zo naar de metalen delen van je auto, die bepaald niet dol zijn op vocht.

Een automat is dus onmisbaar. Je hebt als je nieuwe automatten gaat aanschaffen, behoorlijk wat keuze. Welke past het best bij jou?

Kies de mat die bij je past

Ten eerste is het altijd verstandig een automat op maat te kopen. Iedere auto is anders qua opmetingen, en het is wel zo prettig als je automatten precies de juiste maat voor jouw auto heeft. Dat staat niet alleen mooier, het voorkomt ook dat de automatten los kunnen raken en gaan schuiven, wat zelfs gevaarlijk kan zijn tijdens het rijden.

Een automat kopen, dat doe je nadat je je hebt verdiept in de keuzes. Met name in het gebruikte materiaal kunnen grote verschillen zitten. Gebruik je je auto niet heel intensief? Dan kan de goedkoopste keuze, naaldvilt automatten, als genoeg zijn. Niet super slijtvast, maar prima voor iedereen die een paar keer per week een klein stukje rijdt. Al wat duurzamer is velours, dat vaak in verschillende kwaliteiten leverbaar is. De uitstraling is luxer dan naaldvilt, en ook vallen deze matten makkelijker schoon te maken met de stofzuiger. Ge je voor ultieme luxe, ga dan voor saxony, vergelijkbaar met duur hoogpolig tapijt dat ook in een woning kan liggen.

Stap je heel vaak met modderige voeten in de auto? Houd je van boswandelingen, of zijn je schoenen vaak erg vies na het werk? Dan kun je ook voor rubberen automatten kiezen. Deze zijn nog makkelijker schoon te maken, en beschermen bovendien het best tegen vocht. Misschien niet de meest luxe keuze, maar in sommige gevallen wel de meest praktische.