admin

Autoruit vervangen bij ruitschade is iets wat door veel mensen nog wel eens wordt uitgesteld. Dit komt omdat ze vrezen dat er altijd zeer hoge kosten aan verbonden zijn. Dat kan inderdaad het geval zijn, maar de prijs die u hiervoor betaalt is veelal afhankelijk van uw persoonlijke keuze. Wilt u bijvoorbeeld veel geld uitgeven aan een originele autoruit, alleen omdat er een merklogo op terug te vinden is? Of wilt u kunnen genieten van een voordeligere prijs voor een after market exemplaar? Wij zetten de verschillende mogelijkheden op het vlak van autoruit vervangen graag even uitgebreid voor u op een rijtje.

Cartuning

Hoe kan ruitschade aan een autoruit ontstaan?

Ruitschade aan een autoruit kan op tal van verschillende manieren ontstaan. Veel mensen denken dat deze vooral opduikt als gevolg van een ongeval, maar dat hoeft zeker niet altijd het geval te zijn. Een beschadigde autoruit kan bijvoorbeeld ook ontstaan door vandalisme evenals ten gevolge van steenslag. Vooral dit laatste is een bijzonder vaak voorkomend fenomeen. Een klein steentje dat met hoge snelheid tegen uw voorruit vliegt kan er dan ook voor zorgen dat er een sterretje of flinke barst ontstaat. Deze ruitschade kan zowel in als buiten het gezichtsveld van de bestuurder ontstaan. Afhankelijk van de plaats waar het is terug te vinden kan het autoruit vervangen noodzakelijk zijn om een afkeuring voor de apk te voorkomen.

Wanneer is autoruit vervangen een vereiste?

In principe is de autoruit vervangen bij ruitschade altijd interessant. Dit niet alleen omdat een beschadigde autoruit er alles behalve aantrekkelijk uitziet, maar ook omdat het de veiligheid van de inzittenden van het voertuig in het gedrang kan brengen. Een sterretje of barst in het zicht van de bestuurder kan bijvoorbeeld zorgen voor een reflectie door toedoen van een koplamp of door zonlicht waardoor de bestuurder even verblind kan worden. Dit is uiteraard zeer gevaarlijk, niet alleen voor de mensen die in de auto zitten, maar ook voor de andere weggebruikers. Bovendien is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de stijfheid van het chassis van een auto voor het overgrote merendeel wordt beïnvloed door het glas dat er in terug te vinden is. Wat dat betreft kan zelfs de kleinste beschadiging aan één van de autoruiten zeer vervelende gevolgen hebben. De autoruit vervangen is bij ruitschade dus eigenlijk altijd aan te raden, ook al is het niet altijd verplicht.

Autoruit vervangen zonder hoge kosten

Autoruit vervangen hoeft in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht helemaal niet gepaard te gaan met zeer hoge kosten, in tegendeel. Van doorslaggevend belang op dit vlak is het type autoruit waar gebruik van wordt gemaakt. Op dit vlak onderscheiden we twee verschillende mogelijkheden. De autoruit vervangen kan namelijk gebeuren door middel van een originele autoruit of door gebruik te maken van een after market exemplaar. In het eerste geval wordt er gekozen voor een ruit dat is voorzien van een merklogo. Dit merklogo zorgt er voor dat de autoruit alleen door een erkende merkdealer kan worden verkocht. Het logische gevolg hiervan is dat de kostprijs veelal aanzienlijk hoger ligt in vergelijking met een after market autoruit, zelfs wanneer deze op de tweedehandse markt wordt gekocht.

Het ontbreken van het merklogo bij een after market autoruit brengt alleen een visueel verschil met zich mee. Met andere woorden, er hoeft op geen enkele manier te worden ingeleverd op vlak van kwaliteit. Zowel originele als after market autoruiten worden immers geproduceerd in dezelfde fabriek en maken deel uit van dezelfde productielijn. In principe koopt u met een after market autoruit dan ook gewoon een origineel exemplaar, maar dan zonder dat er een merklogo op is terug te vinden. De autoruit vervangen door middel van een after market exemplaar zorgt er dan ook voor dat u altijd kunt rekenen op de best mogelijke prijs-kwaliteitverhouding.