admin

Autodealers in Nederland wachten in 2009 de sterkste daling in de verkoop van nieuwe personenauto’s sinds 1993. Volgens een gepubliceerde analyse van de ING bank neemt de verkoop met 17% af tot 415.000 stuks. De afname wordt veroorzaakt doordat consumenten en bedrijven de aanschaf van nieuwe auto’s uitstellen. Ook zullen kopers eerder besluiten om een 2e-hands auto te kopen, omdat de prijzen van gebruikte auto’s zijn gedaald.

De dalende verkopen kunnen grote gevolgen hebben voor de autobranche. 

Bovag heeft al eerder de vrees uitgesproken voor een golf aan faillissementen en ontslagrondes bij dealerbedrijven. De sterke afname in de verkoop was in de laatste maanden van vorig jaar al zichtbaar, met dalingen van rond de 20% in november en december. In geheel 2008 werden bijna 500.000 nieuwe personenauto’s verkocht, tegen ruim 505.000 in het jaar ervoor. In 1993 zakte de verkoop over een heel jaar gemeten met 20% in.Bovag en Rai zijn minder somber dan de ING-analisten.

 De brancheorganisaties handhaven hun verwachting dat dit jaar uiteindelijk 475.000 nieuwe auto’s worden verkocht, 5% minder dan in 2008. Ze putten hoop uit hun jongste cijfers. Daaruit blijkt dat in de eerste drie weken van januari 39.877 nieuwe auto’s weden verkocht. Dat is 13 % minder dan een jaar geleden. “Daar zijn we niet ontevreden over. Ten opzichte van november en december lijkt het tij te keren”, zei een Bovag-woordvoerder. 

Bovag houdt rekening met het verlies van duizenden arbeidsplaatsen bij dealers en garages. “Zo’n groot banenverlies is nooit eerder vertoond.” Over de afgelopen drie weken telde de brancheorganisatie al circa tien autobedrijven die hun activiteiten noodgedwongen staakten. “Er gaan nog flink wat bedrijven omvallen.”

Bron: ANP