admin

Banden balanceren.

Trilt je stuur bij een bepaalde snelheid? dan moeten je wielen waarschijnlijk gebalanceerd worden. Goed gebalanceerde banden bevorderen het rijcomfort. Het ongemak van ongebalanceerde wielen hangt samen met de mate van onbalans en de snelheid van de auto. Op de velg wordt een gewicht geslagen, waardoor de onbalans wordt opgeheven. Dit gebeurt op een moderne computergestuurd apparaat die het gewicht tot op 1 gram nauwkeurig bepaalt.

Uigebalanceerde wielen zijn over de hele omtrek even zwaar, zodat de auto bij een bepaalde snelheid niet gaat trillen of erger nog gaat schudden. Dit geeft onnodig belasting van de ophanging.Wanneer balanceren?

Bij aanschaf nieuwe banden, wanneer ze worden gemonteerd of na een reparatie aan de band. Bij de minste trillingen in het stuur is het aan te raden om de balans te laten controleren. Dit uit zich in:

  • Het stuur beweegt zich langzaam heen en weer bij een lage snelheid (40 tot 70 km/uur)
  • Trillend stuur of dashboard e.d. bij hogere snelheden (100 tot 140 km/uur)


Bij een goed gebalanceerd wiel is het contact met de weg beter, dit bevordert de veiligheid en het rijcomfort en tevens wordt extra slijtage aan de band voorkomen.

Banden balanceren? Surf naar Euromaster of Kwikfit!