admin

De prijs van benzine bereikte afgelopen donderdag een nieuw record, maar de automobilist liet zich daardoor niet afschrikken. Ze stapten net als op andere werkdagen in de auto en trotseerden de dagelijkse files. ‘S morgens stonden er op het hoogtepunt van de spits op de wegen 245 km file. “Het gebruikelijke beeld voor een donderdag”, zei een woordvoerder van de verkeersdienst van de ANWB.

United Consumers meldde woensdagavond dat de prijs van benzine op recordhoogte is beland. De gemiddelde adviesprijs van de 5 grote oliemaatschappijen staat op 1,553 euro voor één liter. Het vorige record stamt uit september 2005, toen de adviesprijs op 1,549 euro stond. Ook toen stonden de wegen vol.

Uit de cijfers van de CBS blijkt dat de totale verkopen van benzinestations vorig jaar met 0,1 procent zijn gestegen. In 2006 constateerde het CBS nog een volumegroei van 2,4 %. Zo’n 80 % van de verkopen betreft brandstofilters, de rest bestaat uit broodjes, kauwgum, frisdranken en andere artikelen.

De ANWB ziet in de dure benzine aanleiding om zijn leden nog eens te wijzen op de voordelen van Het Nieuwe Rijden. Met het opvolgen van de tips en adviezen die te vinden zijn op www.hetnieuwerijden.nl is al gauw 7 tot 8 procent brandstof te besparen, aldus een woordvoerder.

De groei in 2007 werd vooral getemperd door een flinke daling in het laatste kwartaal, toen de benzinestations 2,5 procent minder liters en andere artikelen verkochten. Dat was juist de periode waarin de brandstofprijzen gestaag opliepen. “Misschien zijn automobilisten toch iets voorzichtiger geworden”, aldus Vergeer.

Nederlandse consumenten besteden 3,9 procent van hun uitgaven aan autobrandstoffen, waarvan benzine met 3,2 procent de hoofdmoot vormt. Dat komt per huishouden neer op 1400 euro per jaar. Als de prijzen op het huidige niveau blijven, dan zijn ze volgens United Consumers dit jaar 100 euro meer kwijt. 

De prijs van autobrandstoffen wordt in grote mate en vrij direct beïnvloed door de prijzen van ruwe olie. Die breken op de termijnmarkten record na record. Donderdag steeg de prijs van een vat ruwe olie op de oliemarkt in Singapore boven de 100 dollar. Eerder deze week gebeurde dat al in New York.

Bron: ANP.nl