admin

High Performance Bougies overzicht.

Met “high performance” bougies haal je net even wat extra power uit je motor.

Verwacht geen wonderen, het is alleen aan te raden als je de motor al volledig getuned hebt en dan kan een ‘high performance’ bougie voor flink wat vermogen zorgen. Daarnaast zorgen sportbougies voor een betere verbranding waardoor de motor beter loopt.

Alle bougies hebben een code die staat voor een waarde. De bougie die de onstekingswarmte langer vasthoudt en daardoor de temperatuur in de cilinderkop laat stijgen. ( Bij bepaalde motoren is dit noodzakelijk om het mengsel optimaal te laten ontsteken.) Zo,n bougie heeft een dieper vrijliggende isolatiekern en houdt in die ruimte meer warmte vast. Dit wordt ook wel een een ‘warme bougie’ genoemd.

‘Koude bougies’ staan de warmte sneller af en hebben een minder diep liggende isolatiekern. Een oudere motor met een eenvoudige carburateur heeft een andere bougie nodig dan de moderne motor met een computergestuurd management. Monteer je een bougie met een te hoge warmtegraad in een schraal afgestelde motor (veel lucht weinig benzine) dan kan het zelfs resulteren in verbrande kleppen of een doorgebrande zuigerbodem. 

Moet je auto optimaal presteren, dan zijn niet alleen de juiste type bougies belangrijk. Maar ook de juiste koude/warmte graad. Deze koude/warmte graad wordt bepaald door de modificaties die je in en om de motor hebt aangebracht maar ook van de buitentemperatuur.

<< Uw bedrijfsnaam op deze pagina? >>

Uit de verkleuring van de isolator en elektrode kun je de gesteldheid van de motor aflezen.

 • Lichtgrijze tot bruine verkleuring van de elektrode en een zwarte rand: correcte werking van de motor.
 • Een witte isolator en wit rondom de elektrode: Te hete bougie, warmtegraad of te arm mengsel.
 • Donkergrijze of zelfs zwarte aanslag op de isolator. Te koude bougies het kan eventueel ook wijzen in de richting van een te rijk afgestelde motor.
 • Natte bougie: Geen onsteking
 • Roetneerslag: Te veel benzine, slechte ontsteking of te lage compressie.

Splitfire, Brisk en Denso zijn bekende merken bougies.

De Splitfire bougie optimaliseert de verbranding door de gespleten V-electrode. Hierdoor is de vonk beter bereikbaar voor de benzine/lucht mengsel, dat daardoor eerder en vollediger verbrandt. Dit resulteert in meer vermogen bij lage toerentallen, betere koude start en de motor loopt stationair beter.

Door deze volledige verbranding stijgt het vermogen en daalt het benzineverbruik. Andere bougies van Splitfire zijn de Triple Platinums, die hebben 3 platinum punten. Buiten dezelfde voordelen als de gewone Splitfire heeft deze een onbeperkte levensduur. De Splitfire Triple Platinum wordt dan ook geleverd met levenslange garantie.

Bezoek de site van Splitfire.

Brisk Premium bougies werken met een systeem van een 360° cirkelvonk.

Meerdere vonken per stroomimpuls, een zogenaamde glijvonk, dit resulteert weer in een betere verbranding en dat levert weer meer koppel en vermogen.

Ook zal er minder koolstof in de cilinders achter blijven. Je hebt keuze uit een 2 of 3-vonks Brisk bougie. De keuze wordt door Brisk bepaalt, i.v.m. garantiebepalingen.

De werking van beide Brisk bougies is hetzelfde. Ze werken volgens het glijvonksysteem en hebben geen massa-electrode. Een conventionele bougie heeft die wel. Bij een massa-electrode wordt een deel van het mengsel niet verbruikt en geeft zodoende geen optimaal rendement.

Een bijkomend voordeel is dat het schoonbranden van een Brisk bougie al bij de start begint. (bij een gewone bougie pas bij 400°C). Wanneer je een sportfilter hebt gemonteerd kun je in combinatie met Brisk bougies een vermogenswinst van 10% halen. Wel zal het per auto verschillen.

Bezoek de website van Brisk.


Denso: de electrodes zijn gemaakt van Iridium.

Het smeltpunt van Iridium ligt veel hoger dan van bijv. Platinum. De diameter van de electrode is slechts 0,4 mm wat resulteert in een hogere vonkopbrengst. Denso bougies hebben een U-groef, deze is aan het eind versmald, waardoor hitteverlies beperkt blijft. Dit alles resulteert in betere prestaties, betere koude start en snellere acceleraties. Denso Iridium bougie staat garant voor een optimale vonk, waardoor je het maximale rendement uit je motor kunt halen.

(U-Groef is vermeld met de letter “U” in de type-code.
Bijv: K16R-U11, W20EPR-U)

Bezoek website van Denso


NGK is de grootste producent van bougies en lambda sensoren ter wereld. NGK ontwikkelt constante nieuwe sportbougies en gloei bougie innovaties. Sinds 1990 worden vele auto,s voorzien van OE- bougies van NGK. Eerste montage klanten van NGK zijn onder meer Audi, BMW, Ferrari, Fiat, Honda, Jaguar, Mazda, Mercedes, Suzuki en VW.

De kwaliteit en de prestaties van NGK bougies die speciaal voor elke individuele motor zijn ontwikkeld, verklaren het succes van NGK. Het is daarom ook geen verrassing dat in de Formule 1, belangrijke teams zweren bij NGK.

NGK’s speciale sportbougies zijn bestand tegen extreme temperaturen en zorgen voor nauwgezette en betrouwbare prestaties van start tot finish. De ervaringen, onder meer uit de Formule 1, hebben bijgedragen om bougies met nieuwe materialen en technieken te ontwikkelen. Uiteindelijk profiteren ook wij als “gewone” automobilist van deze kennis.

Bezoek de wesite van NGK.


Bougiekabels zijn vaak het ondergeschoven kindje van een auto.

De meesten beseffen niet hoe belangrijk een sterke bougie vonk is. Vooral in de hogere toeren is een sterke vonk essentieel, want hoe hoger het toerental, des te kleiner zijn de ontstekings- en ontbrandings momenten. Heb je zwakke bougies en dus een zwakke vonk, dan zal de auto minder goed accelereren, minder snel zijn top halen of zelfs niet en is ook het verbruik hoger.

Bougiekabels verouderen op 2 manieren:

 • De geleidingskern van de bougiekabels(vaak koolstof). Door de opeenvolging van de ontstekingsvonken loopt de weerstand op.
 • Door de omstandigheden onder de motorkap, waarvan de hitte de hoofdoorzaak is, wordt de mantel van de bougiekabels aangetast, droogt uit en krakeleert, waardoor op een gegeven moment inductie ontstaat.

Het gevolg is, dat de bougies niet alleen een steeds zwakkere vonk afgeven.

Maar ook een vonk van steeds verschillende spanning, waardoor de motor onregelmatig gaat lopen en minder goed presteert. Bij een sportieve auto, die snel accelereert, dus snel naar de hogere toeren klimt, zijn bougiekabels vaak al na 4 tot 5 jaar aan vervanging toe. Andere auto’s na 6 tot 8 jaar.

De bougiekabels bijvoorbeeld kun je mooi
wegwerken met een bougiekabelbrug.
Het is wel veel werk maar het ziet
er echt fantastisch mooi uit.


Tip:

 • Zorg dat je de bougies met de juiste warmtegraad koopt.
 • De-monteren gaat makkelijker bij een warme motor.
 • Draai ze niet vast bij een warme motor, dit is vragen om problemen.
 • Voor makkelijke demontage is het handig een beetje kopervet op het schroefdraad te smeren.
 • Bij vervanging, zorg dat je auto niet op contact staat, anders kun je een beste klap van de stroom krijgen.
 • Vervang ze met goed en schoon gereedschap, het bougiegat goed schoonmaken (perslucht) troep komt anders in de cilinder.
 • Gooi de originele niet weg, bij problemen kun je ze weer terugplaatsen.
 • Hou je aan de richtlijnen van de fabrikant wat betreft het aantrek- moment. Geen momentsleutel? Draai ze er in en ‘Vast is Vast’!

Op zoek naar bougiekabels of bougies, surf naar stroevemotorsport.nl. Die levert bougie merken als: Brisk – Denso – Splitfire en NGK bougies.

Ontvang een offerte

Volledig gratis & vrijblijvend

Menu