admin

Het is wel vreemd, maar het bouwjaar van de auto speelt nog altijd dé belangrijkste rol voor het bepalen van de waarde van auto. Fraude met het bouwjaar en de kilometerstand komen daarom wel het vaakst voor omdat het de prijs veel beinvloedt. Om het bouwjaar van de auto te kunnen achterhalen, is het alleen maar nodig om het kenteken te weten te komen. Daarmee kan namelijk de belangrijkste informatie snel achterhaald worden.

Ook een kijkje op het kentekenbewijs zegt al genoeg

Het snelst kom je het bouwjaar te weten door te kijken op het kentekenbewijs en tref je daar ook gelijk de overige belangrijke informatie aan. Niet altijd is het echter mogelijk om het kentekenbewijs te bekijken, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent een auto aan te schaffen, maar alleen een advertentie hebt gelezen. Natuurlijk kan je ook uitgaan van andere kenmerken zoals de aanduiding op de autogordels, maar is de enige manier om met zekerheid de het bouwjaar vast te stellen, door gebruik te maken van een kentekencheck. Het voordeel daarvan is wel, dat er geen ingewikkelde procedures daarvoor nodig zijn omdat het kenteken altijd wel beschikbaar is. Ook bij het informeren van het bouwjaar voor een auto die je wenst aan te schaffen, zal de verkoper geen moeite (mogen) hebben om het kentekennummer te verstrekken.

Eventueel kan een VIN check uitgevoerd worden

Auto’s die in het buitenland aangeschaft zullen worden, moeten extra kritisch bekeken worden omdat je immers niet zo eenvoudig de verkoper zal kunnen opsporen en aanspreken wanneer er achteraf wat mis blijkt te zijn. De VIN check is, net als die voor het kenteken, vrij eenvoudig uit te voeren en wordt er daarbij gebruik gemaakt van de informatie welke opgeslagen ligt op de databases van het land waar de auto staat ingeschreven. Er zijn voor het laten uitvoeren van deze check ook een aantal sites te vinden, maar zal je toch wel over wat stukken moeten beschikken om achter het VIN te komen. Anders zal je het nummer zelf op moeten zoeken en vindt je het staan op een metalen plaatje in de motorruimte of op de chassis zelf.

Over het bouwjaar van een auto zullen de twijfels gauw weggewerkt kunnen worden wanneer je maar een kijkje nemen zal op het kentekenbewijs, maar kan er ook een check uitgevoerd worden met behulp van het kenteken- of chassisnummer. Allemaal geven ze op een objectieve wijze het juist bouwjaar aan.