admin

De vervuiling van het milieu is zeker wel iets dat tegenwoordig serieus genomen wordt en is de uitstoot van uitlaatgassen daarom ook aan strenge regels verbonden. Het is vooral de Co2 uitstoot waar men op let en vindt dat al bij de aanschaf plaats. Aan de hand van de uitstoot wordt namelijk de hoogte van de BPM berekend. Gelukkig geeft de fabrikant al aan wat de uitstoot zal zijn, maar is dat meer een richtlijn waar men in de praktijk toch het fijne van wilt weten.

Het type motor maakt alle verschil uit

Dat is wel logisch omdat de mate van verbranding en het soort brandstof de hoeveelheid Co2 zullen bepalen. Zo zorgt een onvolledige verbranding voor een hogere uitstoot. Bij het meten van de uitstoot bij de garage ziet men dus gelijk of er wat mis is met de motor en kan men met het afstellen veel bereiken. Voordat het echter zo ver komt dat men de uitstoot zal gaan meten (gewoonlijk bij de APK), is het bereken vereist voor het bepalen van de hoogte van de BPM. Denk daarbij niet aan ingewikkelde formules welke je allemaal zelf zal moeten toepassen, maar kan dat tegenwoordig wel vrij eenvoudig. Er is namelijk alleen maar het kenteken nodig en worden alle relevante gegevens vervolgens uit het RDW bestand gehaald. Met een paar klikken van de muis wordt de uitstoot dus binnen een paar seconden berekend.

Bij een nieuwe auto gaat het er anders aan toe

Voor een nieuwe auto moet ook eerst aan de BPM voldaan zijn voordat je de kentekenplaten krijgt en zal voor de berekening een andere werkwijze gevolgt dienen te worden. zo heeft de RDW een lijst van de C02 uitstoot van de verschillende auto’s met een typegoedkeuring. Dat maakt het berekenen dus eenvoudig en zijn er op de website van de Belastingdienst de verschillende tabellen te vinden. Ook zijn er een aantal voorbeeldberekeningen te vinden.

Voor auto’s waar de RDW geen Co2 uitstoot bepaald heeft, zal er een een uitstoottest uitgevoerd worden. Daarbij wordt er gewerkt op basis van de WLPT (Worldwide harmonized Light vehicles Test procedures). Dat is een uniforme meetmethode die ongeacht het land waar het uitgevoerd zal worden, steeds het zelfde resultaat moet geven. Het voordeel hiervan is ook, dat je voor de opmeting op kan zoeken wat het verwachte resultaat kan zijn en de keuze voor de auto (BPM percentage) bewust kunt maken.