admin

De EU stelt over 2 jaar dagrijlicht verplicht op nieuwe automodellen. De auto is daarmee beter zichtbaar op de weg. Vorig jaar december zag Brussel er nog van af om dimlicht overdag verplicht te stellen, omdat motorrijders dan niet meer genoeg zouden opvallen. Bij de speciale dagrijverlichting zouden die risico’s niet gelden. De verplichting geldt alleen voor nieuwe automodellen, niet voor nieuwe auto’s van een bestaand model.

 

 

 

 

 

Nu al zie je veel automobilisten overdag met licht aan rijden. Hella heeft zuinige en opvallende LEDayline-dagrijlampen ontwikkeld. Deze verbruiken zeer weinig stroom en gaan wel een autoleven lang mee. De LEDayline-lamp bestaat uit 5 ledjes op een rij, in een huis van maar 28 mm hoog en 220 mm lang. Vrijwel elk autofront heeft wel een luchtinlaat waar deze smalle lichtstroken in passen. 

Hella levert het dagrijlicht compleet met aansluitkabel en het benodigd relais. Daarmee schakelen de dagrijlampen automatisch aan met het contact. Ook is er voorzien in een positielichtschakeling, waarbij de lampjes gedempt branden als het dimlicht aan staat.

 

 

 

 

 

Door de helderheid van de leds valt het dagrijlicht meer op dan de normale dimlichten. Daarbij verbruiken deze leds maar 7 Watt stroom, zodat het geen merkbaar extra brandstofverbruik oplevert, in tegenstelling tot dimlicht met alles wat daarbij komt (achterlicht, kentekenlicht, dashboardlicht).