admin

Wellicht heb je wel eens gehoord van private lease. Voor wie geen fortuin wilt neerleggen voor een nieuwe auto, kan dit een goede optie zijn. We leggen je uit wat het precies is en doen de voor- en nadelen uit de doeken.

Wat is private lease?

Private lease houdt in dat je als particulier tegen een vast maandbedrag in een nieuwe auto rijdt. De auto is niet van jou, dus na een looptijd naar keuze (meestal van 12 tot 60 maanden) moet je deze weer inleveren. Je hoeft enkel zelf de brandstof-, parkeer- en eventuele wasstraatkosten te betalen. De rest van de kosten zitten bij het maandbedrag inbegrepen. Denk aan reparatie, onderhoud, verzekeringen, wegenbelasting, pechhulp en andere mogelijke kosten. Wel wordt er altijd een maximaal aantal kilometers per jaar afgesproken. Als je meer dan de afgesproken kilometers rijdt, moet je daarvoor betalen.

Private lease heeft de afgelopen jaren flink gewonnen aan populariteit. De focus van leasemaatschappijen ligt niet meer alleen op zakelijke gebruikers, maar ook op de consument. Dit is naar verluidt nog een overblijfsel van de economische crisis. Mensen kunnen én willen niet in één keer een groot bedrag voor een auto neerleggen.

De voordelen van private lease

Private lease telt een hoop voordelen en kan voor zowel jong als oud interessant zijn. We zetten hieronder de voordelen op een rij.

Een nieuwe auto zonder het hoge aankoopbedrag

Een nieuwe auto kost nu eenmaal een zak met geld. Geld dat je misschien niet hebt, of simpelweg niet wil uitgeven aan een nieuwe auto. Private lease biedt dan uitkomst. Je hebt wel een nieuwe auto, maar hoeft geen hoog aankoopbedrag op te hoesten. Omdat het per maand wordt afgeschreven, is het vaak goed te betalen. Eigen geld is niet nodig, enkel een vast inkomen.

Geen hoge (onvoorziene) kosten voor reparaties en onderhoud

Als je zelf een auto bezit, kunnen reparaties en onderhoud voor een behoorlijke kostenpost zorgen. Kosten die je bovendien niet altijd aan ziet komen. Met private lease kom je nooit voor financiële verrassingen te staan, omdat deze kosten bij het vaste maandbedrag zitten inbegrepen. Je weet dus precies wat je elke maand kwijt bent aan je auto.

Je bent goed verzekerd

Een ander pluspunt aan private lease is dat je standaard goed verzekerd bent. Bij veel private leasecontracten zit een allriskverzekering. De leasemaatschappij sluit dit voor je af en je betaalt hier geen extra kosten bovenop het vaste maandbedrag voor.

Minder gedoe 

Als je een eigen auto hebt, komt er een moment dat deze – om wat voor reden – aan vervanging toe is. De vraag rijst dan wat je met je de auto doet zodra je een nieuwe hebt bemachtigt. Ga je hem verkopen of inruilen? Daar gaat de nodige tijd en moeite inzitten. Bij private lease heb je daar geen last van. Na de looptijd lever je hem gewoon weer in en kun je meteen een nieuw private leasecontract afsluiten.

Nadelen van private lease

Zijn er dan geen nadelen? Hoewel de voordelen over het algemeen tegen de nadelen opwegen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Je komt niet eenvoudig onder een contract uit

Een contract is er niet voor niets. Het betekent helaas nu eenmaal dat je er lastig onderuit komt. Wil je eerder van je private lease-auto af, dan moet je het contract afkopen. Een flinke kluif dus en iets om in overweging te nemen. Kun je het ook nog betalen als je situatie verandert? Je kunt eventueel voor een kortere looptijd kiezen als je niet al te ver in de toekomst wilt kijken. Het ene leasecontract is bovendien flexibeler dan het andere, dus het kan het waard zijn om je hierin te verdiepen.

Het is vooral interessant als je vaak rijdt

Laat je de auto wel eens voor een langere periode ongebruikt staan? Dan is private lease misschien niet interessant voor je. Je betaalt namelijk wel gewoon elke maand door.

Het heeft invloed op een eventuele hypotheek

Een private lease contract wordt altijd aangemeld bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Een registratie bij het BKR heeft invloed op hoeveel je kunt lenen voor een hypotheek. Mocht dit voor jou aan de orde zijn, dan is het een goed idee om eerst te kijken of het afsluiten van een private leasecontract wel verstandig is.