admin

Een dumpvalve heeft één doel:

Het voorkomen van compressie schommelingen. Compressie schommeling komt voor wanneer de gasklep dichtgaat van een turbo motor en de samengeperste lucht terug gedrongen wordt in de behuizing. Dit veroorzaakt een vertraging in de turbo. Compressie schommelingen veroorzaken niet alleen daling van de omwenteling, maar kunnen de turbo eveneens beschadigen.

Een dumpvalve geeft een turbo auto een snellere acceleratie tijdens het schakelen.

Als je schakelt, gas terugneemt of loslaat, ontstaat in het luchtsysteem een overdruk. Door deze overdruk valt de turbo een flink aantal toeren terug en de luchtstroming naar de motor komt nagenoeg tot stilstand. Als je dan weer gas geeft, moet deze luchtstroom weer opgebouwd worden. 

Als er een dumpvalve gemonteerd is, wordt deze overdruk grotendeels via de valve afgeblazen. Hierdoor valt de turbo veel minder toeren terug, blijft de luchtstroom voor een groot deel op gang en wordt de levensduur van de turbo verlengd. Het is dus belangrijk, dat een valve zo dicht mogelijk bij het inlaatspruitstuk gemonteerd wordt. Een valve speelt een vitale rol in een turbo systeem omdat ze niet alleen de performance van de motor verbeteren, maar ook de levensduur van de turbocharger neemt toe. 

De belangrijkste functie van een valve is dus compressie schommelingen te voorkomen. Door het verlichten van de samengeperste lucht die in omgekeerde richting terug stroomt, als de gasklep dicht gaat. De dumpvalve leidt de samengeperste lucht, wat normaal achteruit gedwongen wordt naar de uitlaatgas turbo, naar de air intake of het wordt geventileerd in de atmosfeer. Hierbij hoor je de typische “Whoosh” sound.

<< Uw bedrijfsnaam op deze pagina? >>

De performance van de motor neemt toe doordat de uitlaatgas turbo op snelheid blijft. Omdat de compressorsnelheid niet is vermindert door de achterwaartse luchtstroom. De levensduur van de turbo neemt eveneens toe omdat de lagers niet lijden onder de impact van de compressie schommelingen.


Een piston valve heeft een zuiger i.p.v. een membraan. Hierdoor geven ze het bekende “Whoosh” sound bij het afblazen.


Met een boost-control kan je het afblaasmoment van een dumpvalve afregelen.

 

 

De jongere generatie turbo auto’s hebben standaard al zo’n soort overdruk-afblaassysteem (recirculatie). Maar die zijn meestal onder de maat en hebben niet voldoende capaciteit, vooral als de air-intake verbeterd is. Deze hoor je niet en vaak blazen ze pas bij een hogere druk af. Bij oudere modellen kan een dumpvalve tijdens het accelereren seconden winst geven en een zeer duidelijk voelbare reactie tijdens het gas loslaten en weer gas geven.

Power boost valve.

Dit is een soort benzinedrukregelaar en werkt met 2 membramen: een gewone regelaar en een acceleratie gedeelte. De valve neemt de functie van de benzine drukregelaar over. Met een power boost valve kan de benzinedruk traploos met 0.5 tot 1 bar verhoogd worden voor de continue druk.

Een valve met acceleratie gedeelte verhoogt de druk bij voluit accelereren met nog eens 0.4 tot 0.7 bar. De motor krijgt meer en sneller benzine, waardoor je auto sneller accelereert en de motor beter oppakt vanuit een lager toerental.

Een powerboost valve is vooral aan te raden als je een open luchtfilter en/of snelle nokkenassen gemonteerd hebt. Hiernaast is het ook aan te raden om goede sportbougies te monteren. Het is geen ingrijpende manier van tunen en het is ook nog eens betaalbaar!

Voordeel:

  • Montage mogelijk op standaard en getunede auto’s
  • Snellere reactie op het gas
  • Geen “inhouden” van de motor bij gas geven.

Klik hier om het geluid van een dumpvalve in een Subaru Impreza WRX te horen.

Turbo Diesel.

Omdat er bij een turbo-diesel bij het loslaten van het gas geen vacuüm ontstaat, kan er geen benzine dumpvalve worden gebruikt en heb je dus ook nooit het sportieve afblaas geluid. Doordat een turbodiesel veel sneller op maximum druk is, worden andere valves al open geblazen tijdens de acceleratie. Bij de diesel dumpvalve kun je de afblaasdruk regelen. Hierdoor zijn ze ook uitermate geschikt voor benzine-turbo motoren, die met zeer hoge druk werken. Op zoek naar een Dieseldumpvalve! Surf dan naar Autostyle.nl.

Op zoek naar een dumpvalve! Surf dan naar Forgemotorsport.co.uk voor verkoopadressen van Forge dumpvalves en Blow Off Valves.