admin

Een nieuwe of jong gebruikte auto blijft een behoorlijke aanschaf voor elk huishouden. Door de lange wachttijd van nieuwe auto’s zijn de prijzen van occasions gestegen. Vooral compacte auto’s en auto’s met een hoge instap zijn veel gevraagd. Volgens de Bovag zijn er in de eerste helft van 2021 ruim 561000 gebruikte auto’s verkocht. Dit is zo’n 10 procent meer dan in dezelfde periode in 2020.

Occasions zijn veel duurder geworden
Volgens verkoopsite Autoscout24 bedraagt de gemiddelde aankoopprijs ruim 20.000. In vergelijking met 2020 zijn occasions zo’n 15 procent duurder geworden. Het betreft dan jong gebruikte auto’s met een beperkte kilometerstand. Veel mensen financieren de auto met een lening of leasen de auto. Het begrip leasen wordt vooral gebruikt bij zakelijke rijders. We onderscheiden financial en operational lease voor ondernemingen en private lease voor particulieren.

Is private lease voordelig?
Bij private lease ben je uitsluitend gebruiker van de nieuwe of gebruikte auto. De leasemaatschappij blijft eigenaar en betaalt alle kosten, zoals verzekering, wegenbelasting, onderhoud en bandenvervanging. Uitsluitend de brandstof dient zelf betaald te worden. Voor het gebruik wordt een vaste periode afgesproken van minimaal 12 en maximaal 60 maanden. Naast de periode wordt er ook een limiet gesteld op het aantal kilometer per jaar. Gebruikelijk is 7500 of 10000 kilometer per jaar. De auto wordt voor een vast maandbedrag aangeboden en dient na de contractperiode worden ingeleverd.

De persoonlijke lening wordt het meest gebruikt
Een auto financieren kan ook met een persoonlijke lening. Met behulp van een kredietmaatschappij wordt de auto gefinancierd. Na toetsing van de kredietwaardigheid wordt het leenbedrag beschikbaar gesteld voor betaling van de auto. De lening kenmerkt zich door een vaste looptijd met een vast maandbedrag. Het is wel belangrijk om de levensduur van de auto te koppelen aan de looptijd van de lening. Ook is het verstandig om een volledige casco verzekering af te sluiten. Is er schade die niet verhaald kan worden, dan wordt deze met uitzondering van het eigen risico, vergoed.

Een auto financieren dient doordacht te gebeuren. Bekijk eerst welk bedrag je kunt financieren en bekijk dan de mogelijkheden in de autoshowroom. Vergelijk de vele aanbieders op een vergelijkingssite. Er zijn vele verschillen tussen kredietverstrekkers. Het betreft niet alleen het rentetarief, maar ook andere zaken zoals afsluitkosten en flexibel aflossen zonder boete.