admin

In verschillende situaties kan het interessant zijn om een extra rijbewijs te halen, naast je autorijbewijs. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagenrijbewijs, gecombineerd met een code 95 basiskwalificatie. Het vrachtwagenrijbewijs maakt dat je breder inzetbaar bent voor een werkgever. Wellicht wil je de komende jaren niet langer in het magazijn werken, maar bijvoorbeeld wat vaker de weg op gaan voor het transport van goederen. Houd er bij het behalen van je vrachtwagenrijbewijs rekening mee, dat deze alleen geldig is wanneer je de code 95 basiskwalificatie eens in de zoveel jaar vernieuwt. De basiskwalificatie verloopt namelijk na vijf jaar. Beroepschauffeurs zijn verplicht nascholing te volgen na deze periode. Zo blijven ze op de hoogte van de laatste veiligheidsvoorschriften en -richtlijnen.

Heftruckcertificaat halen via je werkgever

Niet alleen kan het interessant zijn om een vrachtwagenrijbewijs met de code 95 basiskwalificatie te behalen. Denk ook eens na over het behalen van je heftruckcertificaat. In Nederland ben je niet verplicht je heftruckcertificaat te behalen, voordat je een heftruck mag besturen. Dit wordt echter wel sterk aangeraden, daar het je eigen veiligheid en die van collega’s verbetert. Daarnaast zullen veel werkgevers van je verwachten, dat je dit certificaat bezit als je regelmatig met de heftruck rijdt. Werkgevers zijn namelijk verplicht voor een veilige werkplek te zorgen. Onderdeel daarvan is dat zij apparatuur en vervoermiddelen alleen laten gebruiken door medewerkers die dit op verantwoorde wijze doen.

Bekostiging van een heftruckcertificaat

Kaart eens bij je werkgever aan, dat je voornemens bent het heftruckcertificaat te behalen. Niet alleen jijzelf, maar ook je werkgever heeft daar baat bij. Het kan voor een werkgever reden zijn om de kosten hiervan te vergoeden. Immers, ook trainingen en cursussen die mensen via hun werkgever volgen om hun kennis te verruimen worden vaak vergoed. Het behalen van een heftruckcertificaat hoeft niet veel tijd te kosten; vaak rond je deze cursus binnen een dag af.

Rijbewijs voor gebruik zware aanhangers

Een derde rijbewijs wat je zou kunnen overwegen naast het autorijbewijs, is het rijbewijs voor het gebruik van zware aanhangers. Mogelijk ben je werkzaam voor een bouwbedrijf of bijvoorbeeld een hovenier, waarbij het loont wanneer je over dit rijbewijs beschikt. Je hebt zo de mogelijkheid bouwmaterialen mee te nemen naar de opdrachtgever, of bijvoorbeeld zwaar tuinafval af te voeren na een klus. Ook voor dit rijbewijs geldt dat je deze snel kunt halen bij verschillende opleidingscentra. Los van het voordeel wat je van dit rijbewijs hebt op de werkvloer, kan het ook in een privésituatie van pas komen. Denk bijvoorbeeld aan een renovatie van de badkamer of keuken, waarbij je veel bouwafval af zal moeten voeren. Je bent hierbij niet afhankelijk van anderen, maar mag de zware aanhanger zelf vervoeren.