admin

De waarde van een auto kan op verschillende manieren uitgedrukt worden. Zo is er de welbekende marktwaarde of de dagwaarde. Deze worden voornamelijk gebruikt om bij het verkopen de prijs te bepalen. Er wordt bij het bepalen van de waarde gekeken naar de de nieuwprijs, maar ook de afschrijving en de vraag die er naar zo is op de occassionmarkt. Elk model en merk heeft zo zijn eigen punten waar er op gelet zal worden en kunnen de waarden daarom ook sterk varieren.

Bij de fiscale waarde wordt er een andere methode toegepast

Voor bedrijven gelden er weer andere regels en hebben deze ook betrekking op de belasting die ze over het voertuig moeten betalen.  Er wordt bij de berekening uitgegaan van de cataloguswaarde. Daar horen de BTW en BPM er dus ook bij. Voor auto’s ouder dan 15 jaar wordt er wel naar de dagwaarde.  De catalogusprijzen zijn op de website van de RDW te vinden. Opmerkelijk is het wel, dat de waarde van alle accessoires meegenomen zijn. Dat kan in sommige gevallen wel voor een flinke verhoging van de waarde zorgen.  Accessoires welke aangebracht zijn na het op kenteken zetten van de auto, vallen daar wel niet onder en worden sommige ingrijpende veranderingen daarom ook na de aanschaf verricht.

Met de fiscale waarde wordt de bijtelling berekend

Het is belangrijk om de hoogte van de fiscale waarde van de auto te weten omdat dat gebruikt wordt als uitgangspunt bij het berekenen van de bijtelling. Het prive gebruik kan namelijk niet gevrijwaard zijn van de belastingvoordelen en kan het percentage van de bijtelling tussen de 5 en 25% procent liggen. Dat zijn vrij grote verschillen en kom je het voordeligst uit wanneer je kiest voor een zuinige auto.  De fiscale waarde van de auto dient trouwens ook in verhouding te zijn met het inkomen van de persoon het zal besturen omdat die anders wel een aardig deel van het salaris kwijt zal zijn aan de bijtelling.  Veel autohandelaren geven voor zakelijk te gebruiken auto’s de fiscale waarde ook gelijk aan zodat het maken van een keuze vereenvoudigd wordt.

Let dus altijd op de hoogte van de bijtelling bij het maken van een keuze en zal men bij het bezichtigen van een auto graag de fiscale waarde erbij vermelden.  Hou er wel rekening mee dat de BTW en BPM meegenomen worden bij de bepalen van de fiscale waarde.