admin

GPS navigatie heeft het Beste Boek voor de Weg vervangen.

De moderne electronica stelt je in staat de feilloos de weg te vinden, naar je bestemming. Om je de weg te wijzen cirkelen 24 GPS satellieten continue rond de aarde. Zodat altijd en op elke plaats een exacte positiebepaling mogelijk is. In de auto wordt een sensor geplaatst die de rijrichting van de auto herkent. 

Deze sensor van het gps navigatie systeem is gekoppeld aan de snelheidsmeter van de auto, om een berekening van de afgelegde afstand te maken. Het geheel geeft een uiterst nauwkeurige plaatsbepaling. Zelfs als er door bossen en tunnels wordt gereden.

De software van gps navigatie brengt je precies waar je moet zijn, hij brengt je tevens op de hoogte van benzinestations, wegrestaurants etc. Tevens berekent het systeem de aankomsttijd, ook als je in een file terecht komt. De duurdere navigatie systemen, die gebruik maken van de verkeersinformatie kunnen tevens een alternatieve route berekenen.

Andere mogelijkheden van het gps navigatie systeem zijn het berekenen van gemiddelde snelheid, registreren van de rijtijd etc. Maar helemaal volmaakt is zo’n systeem niet, dat ligt meestal aan de software, die bepaalde situaties niet herkent of vergissingen maakt. Bij een vergelijking tussen verschillende gps systemen zul je ook al snel merken dat de gekozen route niet altijd gelijk is. Uiteindelijk zul je wel op de gewenste bestemming aankomen en dan meestal ook sneller dan zonder gps navigatie. 


PDA

Software

Stand alone

GSM


Voor steeds meer automobilisten is navigeren aantrekkelijk geworden. Nog niet zo lang geleden waren er enkel de inbouw systemen, toen volgden de pda’s met gps navigatie en nu zien we de opkomst van draagbare alles-in-één navigatiesystemen en navigeren via de smartphone.

Stand alone navigeren is geweldig in opkomst met een zeer compacte navigatiemodule. Het voordeel van zo’n navigatiesysteem is de eenvoudige installatie (geen antenne en koppeling aan de snelheidsmeter nodig) en de relatief vriendelijke prijs. Een nadeel van dit systeem is de mindere nauwkeurigheid, maar dat is een kwestie van tientallen meters.


Tomtom

Mio 269

Vdo dayton ms2100

Sony nvx p1


De software van GPS navigatie kan worden opgeslagen op CD-rom, op DVD en het zit nog in het beginstadium op harddisk. Nadeel van een klassieke CD-rom is de beperkte opslagcapaciteit. Betekent in de praktijk dat er niet meer dan een land (bij ons de Benelux) met alle bijbehorende POI,s (stations, restaurants, benzinestations, etc.) op een schijfje past. Op een DVD heb je veel meer ruimte en kan er zo,n beetje heel West Europa op de kaart staan.

De verwachting is dat er de komende tijd steeds meer stand alone gps navigatie zal komen. De prijs van een stand alone gps navigatie systeem, afhankelijk van merk en type varieert vanaf 300 tot zo’n 900 euro. Maar net zoals bij vele andere electronica is de verwachting dat de prijzen zullen dalen, mede door de snelle ontwikkelingen. Op zoek naar het beste en of goedkoopste gps navigatie systeem? vergelijk de vele merken en prijzen. Snel en kosteloos!!