admin

Het gaat er snel aan toe: een foutje in het verkeer en je loopt ongemerkt een boete op. Zo kijk je dan ook verrast op wanneer je een enveloppe thuis bezorgt krijgt waarin je opgeroepen wordt om het verschuldigd bedrag zo gauw als mogelijk te betalen. Je krijgt anders wel een fikse verhoging van de boete en is dat nu helemaal niet waar je op zit te wachten.Om verwarring te voorkomen is het daarom verstandig om zelf na te gaan wat jouw “boete status” is.

Opvragen kan gewoon digitaal

Het opvragen kan eenvoudig door op de website van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) een kijkje te nemen. Het transparante beleidt van deze instantie zorgt ervoor dat er geen twijfels mogen zijn over de vraag of je nu een boete hebt gehad. Er dient via de CJIB een Aanvraag Overzicht Openstaande Vragen gedaan te worden en gaat dit sneller wanneer je al over een DigiD account beschikt. Indien niet, dan kan je er gauw eentje aanvragen en komt dat altijd van te pas. Zo krijg je bij elke opgelegde verkeersboete dan gelijk ook een bericht in jouw account waardoor je gelijk op de hoogte bent. Het voordeel hiervan is wel, dat je dan ook gelijk stappen kan ondernemen indien je het niet eens bent ermee. Zo kan je vragen om de flitsfoto te bekijken.

Een aanmaning krijg je dan niet zo snel

Het niet op de hoogte zijn van een boete voorkomt het krijgen van een aanmaning en voorkom je ook dat er zich eventueel een aantal boetes gaan ophopen.  Zo een aanmaning komt trouwens met een stevig “prijskaartje” en zal je duidelijk aan moeten tonen dat je de boetemelding via de post nooit ontvangen hebt.  Het voorkomt echter heel wat ongerief wanneer je gelijk via jouw DigiD account op de hoogte bent en gelijk een aanvraag kan doen om de betaling in delen te voldoen.  Daar moet je er natuurlijk wel snel bij zijn en zal het verzoek afgewezen worden wanneer je al laat bent met betalen.

Voordat je dus zo een enveloppe van de CJIB ontvangt, kan je al op de hoogte zijn van een boete met behulp van jouw DigiD account. Daar krijg je gelijk een melding en kan je zo het verder contact leggen met de CJIB. Ook het opvragen van de boetestatus van een ander is daar mogelijk en kan ook betaling in termijnen voldaan worden.