admin

Ben je benieuwd naar de boetes voor het gebruik van je telefoon tijdens het rijden in Nederland? Lees verder om meer te weten te komen over de straffen voor het overtreden van deze wet. Telefoongebruik achter het stuur wordt in dit land heel serieus genomen, dus zorg ervoor dat je je bewust bent van de gevolgen als je besluit tijdens het rijden een telefoontje aan te nemen of een sms te sturen. In Nederland zijn er twee wetten die het gebruik van een telefoon in je auto regelen, de Wegenverkeerswet en de Telecommunicatiewet.

Volgens de Wegenverkeerswet mag je alleen bellen of appen als je stilstaat of langzaam rijdt. Rijd je te hard of stop je om iemand op te halen, dan mag je niet bellen of appen. De straffen voor het overtreden van deze wet zijn boetes van € 90,- tot € 350,-, de administratiekosten niet bijberekend. Verschillende activiteiten tijdens het autorijden, houden verschillende risiconiveaus in. Rijden onder invloed van drugs is uiteraard zeer gevaarlijk, omdat het de kans op een ongeval verhoogt.

Rijden terwijl je telefoneert, is echter ook gevaarlijk, omdat het je aandacht van de weg wegneemt. Sommige landen hebben wetten die verbieden dat mensen hun telefoon gebruiken tijdens het rijden. In andere landen is het alleen illegaal om een handheld telefoon te gebruiken tijdens het rijden. Het is over het algemeen aan te raden je telefoon helemaal niet te gebruiken tijdens het rijden. Want zelfs als je geen wetten overtreedt, kun je nog steeds betrokken raken bij een ongeval als je niet op de weg let.

Er zijn enkele uitzonderingen op de wet, waaronder als je een handenvrij toestel gebruikt. Als je aan de kant van de weg geparkeerd staat, mag je je mobiele telefoon wel gebruiken. Andere uitzonderingen zijn als het gaat om medisch noodzakelijke gesprekken en wanneer je wordt gebeld door de politie of brandweer. Sinds de aanname van de wet is er veel discussie geweest over de vraag of het een goed idee is of niet. Er zijn zeker voor- en nadelen aan de wet. Aan de ene kant is het gebruik van je telefoon tijdens het rijden natuurlijk erg gevaarlijk en kan het tot ongelukken leiden.

Het leidt af en kan het moeilijk maken om je op de weg te concentreren. Aan de andere kant beweren sommige mensen dat een verbod op het gebruik van telefoons tijdens het rijden te bestraffend zou zijn. Het zou oneerlijk zijn vergeleken met bestuurders die hun telefoon op verantwoorde manier gebruiken. Toch moet de aangenomen wet vrij streng worden gehandhaafd. Als je deelneemt aan het verkeer moet je dit doen met je volledige aandacht. Anders kunnen er ongelukken gebeuren.

In Nederland is het gebruik van je mobiele telefoon in de auto verboden, maar niet als je handsfree belt. Hieronder staan een paar tips om te voorkomen dat je een boete krijgt.

  • Zet je mobiele telefoon uit als je in de auto zit;
  • Gebruik een Bluetooth headset of speakerphone als je toch wil bellen of gebeld wordt;
  • Laat kinderen nooit met hun telefoons spelen in de auto.

In Nederland staan er boetes op het gebruik van je telefoon tijdens het rijden. Hoeveel je zult betalen hangt af van hoe ernstig de overtreding is. We hopen dat dit artikel heeft geholpen om verwarring weg te nemen over wat legaal en illegaal is als het gaat om het gebruik van je mobiele telefoon achter het stuur. Ben je een Nederlandse bestuurder?

Zorg dat je op de hoogte bent van de wetten in je land voordat je achter het stuur kruipt!