admin

Het eigenaarschap van een auto is snel aan te tonen met behulp van het kentekenbewijs en wordt er daarom ook bij elke wegcontrole naar gevraagd. Het niet kunnen aantonen zal gelijk de nodige vragen opwerpen en krijg je er meestal ook een boete bij. Bij het kwijtraken is het dus belangrijk dat er werk van wordt gemaakt om bij de RDW een duplicaat aan te vragen.

Je wordt er snel op weg geholpen

Bij de RDW weten ze als geen ander wat de gevolgen kunnen zijn van het kwijtraken van het kentekenbewijs en kan de aanvraag voor een duplicaat daarom ook snel plaatsvinden. Het is wel belangrijk om te weten wat er precies kwijt is geraakt. Gaat het alleen om het kentekenbewijs of ook de tenaamstellingscode? Waar het kentekenbewijs bedoeld is om tijdens controles aan te tonen dat jij de eigenaar bent en gelijk ook alle relevante autogegevens op te vinden zijn, is de functie van de tenaamstellingscode specifiek voor het eigenaarschap en dient het verplicht overlegd dienen te worden bij de verkoop van de auto. Een groot verschil dus en kijk je voordaat de aanvraag wordt ingediend bij de RDW toch wel eerst even wat je precies nodig hebt. Indien je alle stukken kwijt bent, zal je uiterraard met een geldige legitimatie de aanvraag moeten verrichten.

Met de voertuiggegevens vraag je de kentekencard aan

Indien alleen het kentekenbewijs kwijt is, zal je met de voertuiggegevens en na het betalen van de nodige kosten, een kentekencard ontvangen. Die wordt per post opgestuurd en zit er ook een nieuwe tenaamstellingscode bij. Na ontvangst van alle stukken is het belangrijk om alle overige oude stukken gelijk te vernietigen om verwarring te voorkomen. Let er wel op dat de stukken naar het opgegeven adres in het bestand van de RDW opgestuurd zullen worden. indien er sprake is van een adreswijziging, zal je dat dus tijdig door moeten geven.

Bij het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs kan er kosteloos ook het APK rapport worden meegestuurd omdat beide stukken (kentekenbewijs en APK) vaak samen worden bewaard en de kans op het kwijtraken van beide dus groot is.

De vlotte afhandeling bij de RDW zorgt er dus voor dat je in een korte tijdsperiode al over een nieuwe kentekencard met tenaamstellingscode kunt beschikken.  Kijk daarbij gelijk of je nog over het APK rapport beschikt omdat die anders kosteloos ook opgestuurd zal worden.