admin

Leds zijn zo klein als een luciferkopje.

Door ze te groeperen op een printplaat, ze te monteren in een reflector en door er een lens voor te plaatsen kan de lichtintensiteit worden vergroot. Ledverlichting verbruikt veel minder stroom dan een conventionele lamp, zijn slijtvast en onderhoudsvrij en hebben ook een (nog) kortere inschakeltijd.

Dat laatste is de reden waarom we ze in de auto industrie in eerste instantie bij remlichten zijn tegengekomen. Omdat led remlichten in enkele nanoseconden al fel opgloeien (traditionele lamp 170 ms) heeft de achterligger meer kans om bij een noodstop een kop-staart-aanrijding te vermijden. 

Deskundigen hebben berekend dat inclusief reactietijd en intrappen van het rempedaal het voordeel bij 100 km/u kan oplopen tot een 4,7 meter kortere totale remweg. Vorig jaar concludeerde de TU Delft dat de leds koplamp voor de auto nog maar een kwestie van één of twee jaar tijd is. 

Audi kondigde onlangs voor het sportieve model R8 als eerste autofabrikant led koplampen aan. Ook Lexus heeft voor de grote LS 600h al koplampen met leds aangekondigd. Hella heeft voor een model als de VW Golf kant en klare koplampunits, waarin zowel dimlicht, grootlicht als clignoteur door leds worden verzorgd.

Nog een voordeel voor de auto:
een led koplamp kan vele vormen hebben, er hoeft per se niet meer een ronde lichtbron in de koplampunit te worden opgenomen. Dat geeft designers dus meer mogelijkheden.