admin

De sleutel in het contact stoppen en het moeiteloos kunnen starten van de motor wordt als vanzelfsprekend gezien, maar gaat er veel achter schuil om dat alles plaats te laten vinden. Zo dienen alle onderdelen van de motor benodigd voor het starten zoals de startmotor, de bougies en de brandstofinspuiting in orde te zijn. Alles valt echter in het niet wanneer de batterij niet in orde is en gebeurt dit altijd op een onverwacht moment. Lang voordat dit echter gebeurd, zullen zich al een paar tekenen voordoen.

Elke accu heeft een theoretische levensduur

Er zijn verschillende typen autoaccu’s verkrijgbaar, maar ligt het principe bij allemaal op het geleiden van elektronen van de negatieve naar de positieve pool. Bij het opladen vindt er een ommekeer plaats van deze stroming en wordt dit proces bij een autoaccu een groot aantal keren herhaald. De mate waarin dit allemaal voorgang kan vinden, bepaald de levensduur van een accu. Nu stelt de fabrikant aan de hand van de gebruikte materialen en een optimaal onderhoudt, de levensduur samen. Dat wordt door veel personen ook als criteria gebruikt voor het moeten selecteren van een accu voor de aanschaf. Echter zijn er in de praktijk nog een aantal factoren van invloed op de uiteindelijke levensduur.

Hoe goed laadt de accu op?

De grootste boosdoener voor een korte levensduur van een accu, is een oplaadsysteem welke de batterij niet voldoende op spanning kan houden. Daar merk je in het begin niets van op omdat het tekort wel door de optimale werking van de accu wordt gecompenseerd. Langzamerhand begint de batterij echter permanent aan kracht te verliezen en betekent dat ook een verkorte levensduur. Tegenwoordig zijn de meeste batterijen wel onderhoudsvrij, maar voor de uitvoeringen waar er steeds batterijwater dient bijgevuld te worden, zal bij het achterwege blijven, onherstelbare schade veroorzaakt worden aan de elementen. Laat de polen op tijd schoonmaken en invetten.  Ook het opmeten van het oplaadsysteem wordt vaak kosteloos gedaan bij de aanschaf van een accu. De garantie is er trouwens ook van afhankelijk en zorgt deze controle ervoor dat je er op tijd bij bent voor de nodige reparaties.

Met alles compleet gecheckt, kan een batterij soms wel 8 tot 10 jaren meegaan. Er dient wel gelijk erbij gezegd te worden dat het wel belangrijk is dat het wel om een kwaliteitsbatterij moet gaan en het bij periodes waarbij het lang niet gebruikt zal worden (in de winter bijvoorbeeld) aan een druppellader geplaatst wordt.