admin

Een LPG installatie staat voor Liquefied Petroleum Gas. In Nederland wordt hiermee autogas bedoeld.

Autogas is een veel schonere brandstof dan benzine of diesel, aangezien het gegarandeerd lood- en zwavelvrij is en zich beter in de motor mengt.

Met autogas heb je een betere verbranding en veel schonere uitlaatgassen dan van benzine- of dieselmotoren. Daarnaast heeft autogas een klopvastheid van 108-110, veel hoger dan super benzine. Een LPG installatie is momenteel financieel gezien een zeer aantrekkelijke brandstof, er rijden in Nederland al zo’n 350.000 auto’s op gas en het aantal stijgt gestaag. Een liter autogas kost slechts zo’n 84 eurocent en als er een zogenaamde G3 installatie in je auto is gebouwd, geeft de overheid ook nog eens een flinke korting op de houderschapsbelasting. Daardoor is LPG G3 al rendabel vanaf 12.000 kilometer per jaar en voor een gebruikte auto zelfs al vanaf zo’n 4.000 kilometer per jaar. Het verschil met bezine is op dit moment zo’n 99 cent per liter !!!! Enorm voordelig dus.



Prestaties en comfort.

Een auto op gas doet dankzij moderne, elektronische systemen qua prestaties en comfort gelukkig niet meer onder voor benzine en dieselauto’s. En een LPG tank neemt tegenwoordig niet veel ruimte meer in, want die kan op de plaats van het reservewiel (ringtank) ingebouwd worden. Een auto op gas is bovendien veel milieuvriendelijker dan een benzine- en dieselauto. Het levert dus niet alleen een fikse besparing op, maar je levert tegelijk ook een bijdrage aan de verbetering van het milieu en de luchtkwaliteit. 

In het derde kwartaal van 2006 zijn voor het eerst in vele jaren meer LPG installaties verkocht.Het gaat volgens het CBS om een stijging van 8% ten opzichte van het derde kwartaal van 2005. Echter door de economische recessie en het aanbod van de overheid om zuinige diesel auto’s van wegenbelasting vrij te stellen heeft er voor gezorgd dat men minder gasauto’s is gaan kopen en meer diesel wagens. De prijzen van auto brandstoffen zijn in de afgelopen maanden fors gestegen door de hoge olieprijs. Autogas is relatief goedkoop ten opzichte van benzine, dit komt door het tegenstrijdige beleid van de overheid; vanuit het oogpunt van milieuverontreiniging zou het gebruik van een LPG installatie moeten worden gestimuleerd, ten koste van gebruik van diesel en benzine. 

Als je een gebruikte auto op gas kunt kopen, is dat een buitenkansje. De gas installatie is meestal afgeschreven en een gas installatie kan gunstig zijn voor de prijs van de auto, omdat de vorige eigenaar meestal al veel kilometers in die auto gereden heeft. Over de technische staat van een auto op autogas hoef je je geen zorgen te maken. Het gebruik van autogas is namelijk niet nadelig voor de motor en een LPG installatie kan gemakkelijk enkele honderdduizenden kilometers mee.

Heb je een gebruikte auto op gas met een G3 installatie kunnen kopen, dan heb je ook nog eens profijt van de korting van 317 euro per jaar op de houderschapbelasting. Een G3 installatie is een gecertificeerde LPG installatie, die dankzij het gebruik van moderne technologie aan bepaalde emissie-eisen voldoet. De G3 regeling is alleen van toepassing op auto’s, die op deel 1 van het kentekenbewijs de brandstofcode ‘G3’ hebben staan, of die onder de aanduiding ‘Gasinstallatie’ de vermelding ‘G3’ hebben staan.

Doorgaans hebben alleen auto’s vanaf bouwjaar 1997 en later een G3-installatie. Maar in sommige gevallen kan ook een auto op gas waarin vanaf eind 1994 tot eind 1996 een LPG installatie is ingebouwd, met enige technische aanpassingen aan de milieu-eisen voldoen en zo dus ook profiteren van het belastingvoordeel. Auto’s ouder dan bouwjaar 1994 zijn in technisch opzicht niet geschikt voor de inbouw van een LPG G3 installatie.

Een gas-installatie is beschikbaar voor een groot aantal benzine-auto’s.

Er kan alleen een gas installatie ingebouwd worden als er voor dat automodel een installatie ontwikkeld is. Zeker met de huidige elektronische systemen is het belangrijk, dat de autogasinstallatie optimaal op het specifieke model is afgestemd. Door de ontwikkelkosten zijn er alleen installaties beschikbaar voor modellen, waarvan redelijke aantallen worden verkocht. Veel grote automerken als Chrysler, Daewoo, Hyundai, Opel, Peugeot, Saab en Volvo ondersteunen het gebruik van een LPG installatie.

Sommige automerken als Audi, Fiat en Ford ondersteunen autogas helaas niet (meer). Hoewel de modellen van die merken meestal probleemloos op autogas kunnen rijden, geven de fabrikanten geen garantie op de motor meer als er een LPG installatie wordt ingebouwd. Dat hoeft overigens geen probleem te zijn, omdat sommige aanbieders de volledige garantie en het onderhoud van installaties in niet gehomologeerde modellen voor hun rekening nemen. 

Autodealers promoten over het algemeen een LPG installatie niet actief en raden het gebruik van autogas soms af. Dat heeft vooral te maken gebrek aan kennis over de mogelijkheden en voordelen van autogas en met de extra handelingen, die de autodealer soms moet verrichten als hij een auto op gas moet afleveren. Laat je daardoor niet van de wijs brengen en zet gewoon door. Een overzicht van erkende LPG inbouwbedrijven vindt je op de website van AGIS.