admin

Het toch al voordelige lpg krijgt een nieuwe impuls van de auto-industrie. Zo zijn Ford en VW bezig de ‘af fabriek modellen’ te voorzien van een gas-installatie voor Nederland.

De auto-industrie wil naast de investeringen die worden gedaan voor alternatieve brandstoffen ook weer geld steken in lpg. De adviesprijs van autogas is gemiddeld 0,70 cent per liter en voor diesel wordt € 1,34 betaald en voor benzine € 1,60. Daardoor is een lpg-installatie voor een middenklasser nu al bij 10.000 km per jaar lonend.

VW gaat in Nederland de nieuwe Golf 6 onder meer af fabriek leveren met een lpg-installatie. Volgend jaar moet die uitvoering op de markt komen. Ford heeft plannen om een lpg-model van de Focus en de C-Max voor Nederland te introduceren.

Voor auto’s met een in de fabriek gemonteerde gas-installatie geldt in Nederland een gunstiger milieulabel omdat er minder CO2 wordt geproduceerd. Datzelfde geldt reeds voor modellen met een gasinstallatie. Dat kan enkele al snel honderden euro’s schelen. Volgens de Bovag is het bijna uniek dat meerdere automobielfabrikanten nu ineens met lpg-modellen komen. 

“Hopelijk steunt de regering dit met een belastingvoordeel bij de aanschafprijs. Volgens Ford en VW moeten voor het milieu alle mogelijkheden worden benut. “Autogas is misschien niet dé oplossing, maar het levert wel heel snel milieuwinst op. De infrastructuur voor distributie ligt er al en dat kun je van de andere alternatieve brandstoffen nog niet zeggen”, zegt een woordvoerder van Ford.

 

 

 

 

 

 

De Nederlandse autorijder krijgt ook zelf steeds meer oog voor lpg. In juli 2008 werden al 2x zoveel lpg-tanks in auto’s ingebouwd door consumenten als in dezelfde maand in 2007. Een van de grootste leveranciers van autogas, BK-Gas gaat vanaf heden elke getankte liter autogas zelf compenseren. Dat wordt gedaan door 10 euro per 600 getankte liters aan de Klimaat Neutraal Groep over te maken die er CO2-besparende projecten van financiert, zoals bomen planten. Geschatte kosten in het eerste jaar zijn 400.000 euro. 

Uit onderzoek onder ruim 800 mensen door PanelWizard blijkt dat automobilisten vinden dat oliemaatschappijen en overheid de CO2-uitstoot zelf moeten compenseren en niet de automobilist. “BK-Gas heeft dit ter harte genomen. De compensatie zal uit onze eigen winstmarge komen”, zegt directeur Jan Dirks van BK-Gas.

In Nederland rijden 225.000 auto’s op gas, met een gemiddelde van 22.000 kilometer per jaar. BK-Gas verwacht dat in het begin 5 procent meedoet.